FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan o SDP-ovoj konvenciji, neposrednim izborima lokalnih čelnika, autocesti..

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danasje najavio da će na stranačkoj konvenciji u nedjelju, 26. lipnja, kojaće okupiti 550 izaslanika iz cijele Hrvatske, glavna tema bitiregionalna politika i lokalna samouprava.
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je najavio da će na stranačkoj konvenciji u nedjelju, 26. lipnja, koja će okupiti 550 izaslanika iz cijele Hrvatske, glavna tema biti regionalna politika i lokalna samouprava.

Na upit novinara da komentira današnju najavu premijera Ive Sanadera da će Vlada predložiti izravan izbor gradonačelnika, načelnika općina i župana, Račan je odgovorio da je taj potez došao sa zakašnjenjem i da njime nije iznenađen.

"Žao mi je što premijer Sanader nepotrebno kasni. Bilo bi dobro da je to učinio prije par mjeseci", rekao je Račan te izrazio uvjerenje da "HDZ na neposrednim izborima ne bi tako dobro prošao" jer, kako je dodao, tada ne bi bila moguća trgovina i izbori nakon izbora.

Na konferenciji za novinare uoči SDP-ove tematske konvencije o regionalnoj politici i lokalnoj samoupravi, na kojoj će, uz ostalo, biti riječi o uvođenju kriterija u definiranje jedinica lokalne samouprave, Račan je ocijenio da su regionalno okupljanje i suradnja nužni, ali i naveo da je izgradnja regionalnih paradržava "stupica", jednako loša kao i centralistička država koja negira lokalnu samoupravu.

Upitan zašto u nedjelju neće biti na svečanosti otvorenja autoceste Zagreb-Split, odgovorio je da će u to vrijeme, kao stranački čelnik, biti na prije zakazanoj konvenciji SDP-a.

Osobno sam jako zadovoljan zbog tog projekta tim više što je upravo Vlada kojoj sam bio na čelu, 2001. donijela odluku o dovršetku autoceste i uvelike taj projekt i realizirala, premda je bila suočena s puno nepovjerenja, rekao je.

"To je projekt hrvatskog naroda kojeg nitko ne može svojatati", naglasio je Račan i naveo da je Hrvatska pokazala da može realizirati takav ambiciozan i veliki strateški projekt, ali da mora točno znati pretpostavke za to što se prije svega odnosi na efikasnost državnih vlasti i institucija, od čega smo, kako je ustvrdio, danas daleko.

Račan je ocijenio da autocesta nije samo gospodarski važan projekt već i projekt koji politički homogenizira i povezuje Hrvatsku.

Ustvrdio je da takvim projektom svatko treba biti zadovoljan, ali i dodao da ima dojam kako "u općem neraspoloženju uvjetovanom slabim gospodarskim efektima i ostvarenjem obećanog", nema zadovoljstva i kada za to ima razloga.

Autocestu jako dobro poznajem jer sam kao predsjednik Povjerenstva (za njenu izgradnju) više puta bio na gradilištima i čekam prvu priliku kad ću se njome moći provozati, rekao je Račan.

Sanaderovoj Vladi odao je priznanje što se autocesta otvara četiri dana prije zakazanog roka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙