FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Pravaši pozivaju na neplaćanje rtv pretplate

MOSTAR, 24. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska stranka prava Bosne iHercegovine pozvala je Hrvate u BiH na građanski neposluh i neplaćanjeRTV pretplate za Federalnu televiziju tvrdeći kako se na njoj naemitira program na hrvatskome jeziku.
MOSTAR, 24. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine pozvala je Hrvate u BiH na građanski neposluh i neplaćanje RTV pretplate za Federalnu televiziju tvrdeći kako se na njoj na emitira program na hrvatskome jeziku.

"Smatramo da je građanski neposluh legalan, legitiman i demokratski oblik borbe u nedostatku dijaloga, tolerancije, suglasnosti i poštivanja i prihvaćanja razlika među narodima sve dok se uskraćuju temeljna individualna i kolektivna ljudska prava i slobode i dok smo u latentnome državno-pravnom rasulu", istaknuo je HSP BiH.

U priopćenju se prosvjeduje zbog sudskih tužbi pristiglih posljednjih dana i pokušaja prisilne naplate RTV pretplate Federalne televizije koju u BiH ne plaća većina Hrvata.

"Hrvatskom narodu, iako je suveren, autohton i najstariji narod u BiH, oduzeta su međunarodnim konvencijama zajamčena prava na proizvodnju i emitiranje programa na svojem jeziku, te mu se putem RTV-a Federacije nameće tobožnji, zajednički i neutralni, tzv. bosanski jezik", dodaje u priopćenju HSP BiH. Ta je stranka najavila da će podnijeti tužbu zbog "kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama" te je od visokog predstavnika Paddyja Ashdowna zatražila da zaštiti prava Hrvata na svoj jezik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙