FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Linić: SDP za izmjenu Zakona o izborima

RIJEKA,17. lipnja 2005.(Hina) - Saborski zastupnik i član Glavnogodbora SDP-a Slavko Linić izjavio je danas kako Zakon o izborima trebamijenjati jer omogućuje sklapanje poslijeizbornih koalicija "prekonoći", ocjenivši da je osnivanje takvih koalicija priklanjanjem nekihčlanova stranaka drugim strankama, "politički nemoralan čin".
RIJEKA,17. lipnja 2005.(Hina) - Saborski zastupnik i član Glavnog odbora SDP-a Slavko Linić izjavio je danas kako Zakon o izborima treba mijenjati jer omogućuje sklapanje poslijeizbornih koalicija "preko noći", ocjenivši da je osnivanje takvih koalicija priklanjanjem nekih članova stranaka drugim strankama, "politički nemoralan čin".

"SDP želi osuditi takve postupke, ali i koalicije koje su tako formirale vlast", rekao je Linić, koji je, zajedno s predsjednikom primorsko-goranskog SDP-a Zlatkom Komadinom, održao konferenciju za novinare pod sintagmom "Sirenski zov noćnih koalicija", na kojoj su komentirali aktualno konstituiranje lokalnih vlasti.

Linić smatra kako su građani glasovali za stranke, a ne za pojedince, te da takav način formiranja lokalnih vlasti potiče građane da ne sudjeluju u izborima.

Najavio je da će SDP ponuditi rješenja koja bi onemogućila "izbore poslije izbora", odnosno da će potkraj lipnja ta stranka održati konvenciju na kojoj će glavna tema biti lokalni izbori i prijedlozi izmjene Zakona o izborima.

Također, u SDP-u drže da bi trebalo uvesti višetipni sustav lokalne samouprave, odnosno različito urediti obnašanje i funkcioniranje vlasti u manjim i većim jedinicama lokalne samouprave.

S tim u vezi Linić drži da bi izmjene Zakona o izborima trebale omogućiti da odmah nakon završetka izbora bude jasno koja je stranka pobijedila, te da stranka ili koalicija koja ima relativnu većinu može samostalno formirati vlast.

Smatra da će neposredni izbori čelnika tijela lokalne i područne samouprave potaknuti građane da izađu na izbore, te da bi novi zakon trebao poslijeizborne prelaske pojedinaca svesti na minimum.

Komadina je izjavio da su glavna obilježja proteklih izbora "noćna dogovaranja" te da su "pojedinci bolje čuli na desno nego na lijevo uho". Naime, po Komadininim riječima, "sve poslijeizborne koalicije zatvarane su na desno", odnosno "sve nezavisne liste dale su glas HDZ-u ili suprotno".

Ustvrdio je kako su "pritom korištene razne metode mrkve i batine", od "kupovanja ljudi do pritisaka na pojedince".

Linić i Komadina također su najavili da će SDP u dva slučaja gdje, kako smatraju u stranci, pojedinci nisu prihvatili ucjene gubitkom radnog mjesta, zatražiti obrazloženje poslodavca, spomenuvši pritom Hrvatsku poštu i Elektroprimorje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙