FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Delo" o sporazumima za brijunsku sjednicu

LJUBLJANA,9. lipnja(Hina) - Ljubljansko "Delo" u današnjem izdanju pišeo sadržaju izjave o izbjegavanju incidenata koju bi u petak nazajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade na Brijunima trebalipotpisati premijeri Ivo Sanader i Janez Janša, te o dilemama slovenskestrane oko sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja čije jepotpisivanje također najavljeno.
LJUBLJANA,9. lipnja(Hina) - Ljubljansko "Delo" u današnjem izdanju piše o sadržaju izjave o izbjegavanju incidenata koju bi u petak na zajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade na Brijunima trebali potpisati premijeri Ivo Sanader i Janez Janša, te o dilemama slovenske strane oko sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja čije je potpisivanje također najavljeno.

Sadržaj izjave o izbjegavanju incidenata usklađena je na razini ministarstava vanjskih poslova, izjavila je za "Delo" glasnogovornica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Miriam Tereza Možgan. Kako navodi "Delo", u izjavi o izbjegavanju incidenata koju bi trebali potpisati premijeri stoji da će "obje strane u traženju rješenja za otvorena pitanja u vezi s granicom izbjegavati incidentne postupke, dosljedno se pridržavati malograničnog sporazuma" i da će "mjerodavnim državnim organima dati naputke da u svom djelovanju uvažavaju životne i radne potrebe stanovništva koje živi na području uz granicu, vlasnika zemljišta i ribara", te da će "eventualne nesporazume razmatrati na suzdržan i tolerantan način". Uz ostalo, navodi "Delo", predviđene su i konzultacije koje bi u vezi sa stanjem na granici mogle izazvati nesporazume i proturječnosti, te da će ministri vanjskih poslova i državni tajnici u istim ministarstvima imati redovne konzultacije o onome što je uglavljeno i načinu kako se to izvršava, te aktivno djelovati na kontroliranju mogućih napetosti.

Predsjednik stranke umirovljenika Desus, inače ministar obrane u slovenskoj vladi, podržava sporazum o izbjegavanju incidenata. "Izjava je u korist obiju država, osobito jer je Slovenija stalno podržavala ulazak Hrvatske u EU. Ova je izjava dio potpore tom cilju", izjavio je Karel Viktor Erjavec, predsjednik Desusa, govoreći u ime svoje stranke.

Erjavec je pojasnio da Slovenija svoju podršku Hrvatskoj na putu u EU može i uskratiti "ako bi se incidenti nastavili".

"Delo" navodi da je prema sporazumu o izbjegavanju incidenata rezerviranija i Slovenska pučka stranka (SLS), druga manja članica Janšine koalicije, jer ne odstupa od teza o "cjelovitosti Piranskog zaljeva", "slobodnog izlaza na otvoreno more" i "pravednog rješenja" za sva bilateralna pitanja s Hrvatskom. Desno krilo te stranke koje vodi Marjan Podobnik predložilo je čak da se u Sloveniji održi referendum o ulasku Hrvatske u EU. To krilo - koje je donedavna vodio Jožko Joras, smatra da bi izjava o izbjegavanju incidenata mogla "legalizirati trenutačno stanje" u Piranskom zaljevu, do kojeg stanja, tvrde, je Hrvatska došla politikom "gotovih činjenica" odnosno jednostrano. Sporazum o izbjegavanju incidenata nije želio komentirati predsjednik stranke Nova Slovenija Andrej Bajuk, inače ministar financija, navodi "Delo".

Vodeći slovenski list u članku o sutrašnjem sastanku navodi i procjene da bi se mogle pojaviti dileme u vezi sa sporazumom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, odnosno konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, jer ona obično sadrži i odredbu o tome na kojem se teritoriju konvencija izvršava.

"Hrvatska je po našim informacijama na početku napravila takav prijedlog (sporazuma) koji bi mogao prejudicirati državnu granicu, osobito na moru", navode novinari Mateja Babič i Rok Kajzer, dodajući da su dvije strane nakon toga "ozbiljnije pristupili rješavanju pitanja tog sporazuma", ali da nije jasno kako je rezultat i kakav je prijedlog na kraju usklađen.

U hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova, navodi "Delo", rečeno im je da postoji dogovor da se dokumenti prije prihvaćanja predviđenog za petak ne komentiraju. Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel za komentar je bio nedostupan zbog boravka u inozemstvu, piše vodeći slovenski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙