FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić priredio svečano primanje u povodu Dana državnosti

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić upetak navečer je, u povodu Dana državnosti na terasi svog Uredapriredio svečano primanje za državne i dužnosnike zakonodavne, izvršnei sudske vlasti, vjerske velikodostojnike te predstavnike diplomatskogzbora, a u govoru je naglasio da Hrvatska danas može biti ponosna nasve što je postigla u zadnjih 14 godina.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u petak navečer je, u povodu Dana državnosti na terasi svog Ureda priredio svečano primanje za državne i dužnosnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, vjerske velikodostojnike te predstavnike diplomatskog zbora, a u govoru je naglasio da Hrvatska danas može biti ponosna na sve što je postigla u zadnjih 14 godina.

Predsjednik Mesić u svečanom je govoru podsjetio na povijesnu odluku Hrvatskog sabora od 25. lipnja 1991. o proglašenju neovisne i samostalne Republike Hrvatske, odluku koja je, po njegovim riječima, kamen temeljac suvremene hrvatske državnosti.

Govoreći o proteklih 14 godina, Domovinskom ratu i mirnoj reintegraciji, nakon kojih se Hrvatska, rekao je, konačno mogla posvetiti obnovi i gospodarskom oporavku, predsjednik je istaknuo da se Hrvatska, zadnjih godina i ubrzano, utemeljila kao demokratska država, s visokim standardima ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

"Hrvatska se afirmirala kao zemlja koja je prednjačila u mirovnim procesima i uspostavi dobrosusjedskih odnosa između zemalja na jugoistoku Europe, kao zemlja koja je danas spremna prihvatiti i ispuniti svoje međunarodne obveze i zauzeti odgovarajuće mjesto u međunarodnoj zajednici", kazao je.

Hrvatska, naglasio je Mesić, danas s ponosom može reći da su obnova i povratak izbjeglica pri kraju, da se gospodarstvo postupno oporavlja, iako je, rekao je, željenu bržu obnovu gospodarstva usporila "nedovoljno osmišljena, a katkad i kriminalna privatizacija".

"Ipak, uza sve naslijeđene i novostečene probleme, danas, sjećajući se povijesne odluke od prije 14 godina, možemo biti zadovoljni i ponosni postignućima u tom razdoblju", dodao je.

Nužnim je ocijenio da se Hrvatska i dalje razvija kao demokratska država, država političkih sloboda i stabilnosti, slobodnog poduzetništva i socijalne pravde.

Važno je, kazao je Mesić, i dalje provoditi nužne reforme državne uprave i pravosuđa, jačati sudjelovanje građana u javnom životu, sve kako bi Hrvatska što prije bila spremna za početak pregovora s Europskom unijom.

"Ustavna i proračunska kriza EU, uz sve svoje negativne strane, pa i opasnost od usporenja širenja, može na nas poticajno djelovati u smislu da sva tijela državne vlasti, ali i sve društvene strukture potakne na intenzivno i stvaralačko promišljanje, nalaženje najboljih rješenja za Hrvatsku tijekom, vjerujem, skorih pregovora o punopravnom članstvu", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Hrvatska želi u EU, jer tako, ustvrdio je Mesić, na ponajbolji način može drugima predočiti svoje povijesno iskustvo, predstaviti kulturnu i prirodnu baštinu i, što smatra najbitnijim, umnožiti i iskoristiti svoje razvojne potencijale.

"Hrvatska se nema razloga bojati uspoređivati i nositi s razvijenim suvremenim svijetom, od njega treba učiti, tuđi savjet i iskustvo treba primiti, ali za sebe najviše možemo učiniti mi sami", rekao je, čestitajući okupljenima i svim građanima Dan državnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙