FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Dodatnim ispitivanjem dvojice svjedoka - pokajnika u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, u petak je završeno suđenje optuženicima za ratni zločin na Ovčari godine 1991., a nastavak je najavljen za 4. srpnja. Dosadašnje suđenje upućuje na odgovornost još nekih visokih oficira bivše JNA koji bi se zbog zločina trebali naći na optuženičkoj klupi. Suđenje je u petak bilo zatvoreno za javnost jer su iskaze davali svjedoci - pokajnici.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u petak da brza rješenja za otvorena pitanja s Hrvatskom nisu na vidiku unatoč boljoj klimi koju su uspostavile vlade Ive Sanadera i Janeza Janše. "Smirivanje odnosa je pozitivno, ali su otvorena pitanja ostavljena na miru jer se očito misli da stvari nisu zrele ili da ih sadašnje vlade ne mogu riješiti", rekao je Drnovšek u razgovoru za ljubljansko "Delo" od petka, odgovarajući na pitanje o nedavnoj zajedničkoj sjednici dviju vlada na Brijunima.

ZAGREB/DEN HAAG - Početak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem zapovjedniku glavnog stožera Armije BiH generalu Seferu Haliloviću iz tehničkih je razloga prebačen na ponedjeljak poslije podne, doznaje se u petak iz Haškog suda. General Sefer Halilović je optužen za kršenja ratnog prava i običaja zbog ubojstva više od 60 bosanskih Hrvata u selima Grabovica i Uzdol tijekom operacije Armije BiH "Neretva 93".

BEČ - Austrija će u prosincu prvi put preuzeti vojno zapovijedanje postrojbama Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini, priopćio je austrijski ministar obrane Guenther Platter u razgovoru objavljenom u petak. Austrijanci će godinu dana zapovijedati snagama s 1.650 vojnika i 500 civila EU-a u sjevernom sektoru, u Tuzli, rekao je Platter za list Kurier. Austrija, koja će u siječnju 2006. preuzeti predsjedanje EU-om, želi staviti naglasak na Balkan, područje s kojim je bila povezana kroz povijest.

ZAGREB - Hrvatska je u petak, prigodom održavanja redovitog godišnjeg plenarnog sastanka Grupe opskrbljivača nuklearnih a s time i vezanih materijala (Nuclear Suppliers Group - NSG) u Oslu, primljena u članstvo te grupe, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Hrvatskoj je, kaže se u priopćenju, članstvom u NSG omogućen pravodoban pristup informacijama na području nuklearne sigurnosti. Države članice mogu zatražiti pomoć NSG-a koja im se pruža putem bilateralnih konzultacija ili specijaliziranih seminara, dodaje se u priopćenju.

LJUBLJANA - Slovenska agencija za autoceste (DARS) pustila je u petak u promet 4,6 kilometara suvremene prometnice s četiri traka između Smlednika i Krške Vasi, čime su dovršene otprilike dvije trećine predviđene autoceste iz Ljubljane do graničnog prijelaza Bregane. Tu je dionicu prvi put u cijelosti financirala Europska unija iz tzv. kohezijskog fonda. Kako je priopćio DARS, novac iz tog fonda nije dodijeljen samo zato što će autocesta povezati razvijenija i nerazvijena područja Slovenije, nego i zato što je Europska unija svjesna da je ta država na paneuropskom koridoru od graničnog prijelaza Karavanke s Austrijom prema Hrvatskoj.

RIM - Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi sastao se u petak u palači Quirinalu s papom Benediktom XVI. i tom je prigodom potvrdio da Italija ostaje laička država, a Papa je na to rekao kako se nada da će Italija u skladu s Ustavom skrbiti o obitelji i očuvati svoje kršćanske korijene. Nakon 35-minutnog razgovora zatvorenog za javnost, talijanski predsjednik Ciampi i papa Benedikt XVI. govorili su izaslanstvima u Quirinalu, sjedištu talijanskog predsjednika. Ciampi je prvi državnik koji se sastao sa Svetim Ocem.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i poljski kolega Aleksander Kwasniewski zajedno su u petak otvorili vojno groblje oko kojega se dugo vodila rasprava, u pokušaju da zaborave ratno neprijateljstvo u kojemu su njihove zemlje sudjelovale prije 80 godina. Juščenko i Kwasniewski počeli su obilježavanje tmurnom svečanošću u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, gdje su otkrili spomenik pripadnicima galicijske vojske, ukrajinskoj etničkoj skupini koja se borila protiv poljskih okupacijskih snaga nakon Prvog svjetskog rata.

BEOGRAD - Više srbijanskih nevladinih organizacija pridružilo se u petak zahtjevu Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda upućenom Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine da pokrene istragu o ratnim zločinima u Antinu u Hrvatskoj, ukazujući da ima indicija da su te zločine u kolovozu 1991. počinili pripadnici dobrovoljačkih jedinica iz Srbije, "šešeljevci" i drugi, među kojima se spominje i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

NANTERRE - Francuski svećenik Francois Lefort iz Ylousesa mogao bi biti osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 13 do 16 godina zbog potkupljivanja i seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Francuskoj i Senegalu, izvijestili su u petak službeni izvori. Sudski proces protiv svećenika počeo je 6. lipnja pred sudom u pariškom predgrađu Nanterreu. Lefortov je branitelj tijekom procesa o svećeniku govorio kao o nesebičnom humanitarnom djelatniku. Međutim, mnogobrojni svjedoci, među kojima i djeca-žrtve još nedokazanog zlostavljanja, posebno iz Senegala, pred sudom su govorili o tomu kako ih je svećenik često pozivao u sobu dajući im slatkiše.

AMMAN - Rijeka Jordan, u kojoj se prema kršćanskom vjerovanju krstio Isus, jako je zagađena kanalizacijskim vodama i prijeti joj presušivanje nakon desetljeća sukoba i pretjeranog iskorištavanja za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, upozoravaju u petak ekolozi. Ranih 60-ih godina prošlog stoljeća Jordanom je svake godine prolazilo 1,3 milijarde prostornih metara vode. Brane, kanali i vodocrpilišta, koje su podigli Izrael, Jordan i Sirija kako bi osigurali vodu za usjeve i piće, smanjili su protok za više od 90 posto, na oko 100 milijuna prostornih metara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙