FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta srušila cijene europskih dionica

LONDON/FRANKFURT , 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su se spustile ispod najviših razina u zadnje trigodine nakon što su cijene nafte ostale blizu 60 dolara po barelu,potaknuvši zabrinutosti da će osobna potrošnja usporiti a profitne semargine smanjiti.
LONDON/FRANKFURT , 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su se spustile ispod najviših razina u zadnje tri godine nakon što su cijene nafte ostale blizu 60 dolara po barelu, potaknuvši zabrinutosti da će osobna potrošnja usporiti a profitne se margine smanjiti.

Londonski Ftse indeks spustio se 0,57 posto, na 5.085 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od gotovo jedan posto, spustivši se na 4.582 boda.

Cijene nafte na američkom tržištu dosegnule su 60 dolara po barelu, što je pritisnulo raspoloženje ulagača i odvratilo kupovine uslijed jačanja zabrinutosti oko njihova utjecaja na korporativne zarade i osobnu potrošnju. No, među rijetkim dobitnicima i dalje su bile dionice naftnih kompanija.

Morgan Stanley preporučio je ulagačima da odaberu dionice poput telekoma i farmaceutskih kompanija u svojoj obavijesti koja dovodi u pitanje nedavni optimizam u vezi s europskim tržištem dionica.

"Držimo da je najveći rizik za tržišta u ovome trenutku što većina ulagača ne očekuje značajnije usporavanje gospodarskog rasta, ohrabreni rastom cijena dionica na europskim tržištima od sedam posto od kraja travnja", navodi se u obavijesti Morgan Stanleya.

Tržište za nove smjernice još čeka nove gospodarske pokazatelje iz Sjedinjenih Država, među kojima i onaj o narudžbama trajnih dobara u svibnju.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,26 posto, na 11.576 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙