FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobra poslovna izvješća ograničila klizanje europskih indeksa

LONDON/FRANKFURT , 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska tržištau srijedu nisu zabilježila značajnije promjene cijena dionica budućida su loše vijesti o njemačkom gospodarstvu anulirane snažnim zaradamakompanija uključujući francusku banku Societe Generale.
LONDON/FRANKFURT , 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska tržišta u srijedu nisu zabilježila značajnije promjene cijena dionica budući da su loše vijesti o njemačkom gospodarstvu anulirane snažnim zaradama kompanija uključujući francusku banku Societe Generale.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio nekih 0,2 posto, na 4.971 bod. Frankfurtski DAX gotovo se i nije promijenio te iznosi 4.395 bodova.

Europski burzovni indeksi našli su se pod pritiskom nakon što je najnoviji podatak iz njemačkog gospodarstva pokazao pad poslovnog povjerenja na najnižu razinu u zadnje dvije godine. Objavljen nakon ranijeg ovotjednog slabog podatka ZEW instituta o povjerenju ulagača, pružio je novi dokaz da rast najvećeg europskog gospodarstva snažno usporava u drugom tromjesečju te potaknuo raspravu oko izgleda za kamatne stope eurozone.

"Njemačko poslovno povjerenje opada a nema nade u njegov skori oporavak", kazao je David Brown, glavni europski ekonomist pri Bear Stearnsu. "Te brojke će jednostavno pojačati pozive Europskoj središnjoj banci da ponovno snizi kamatne stope".

No, gubitke su ograničile dobre zarade europskih kompanija. Pritom se po dobitcima isticala dionica francuske banke Societe Generale, ojačavši 0,9 posto nakon što je izvijestila o 41-postotnom rastu dobiti u prvom tromjesečju nadmašivši tržišna očekivanja.

Na vrijednosti su značajnije dobile i dionice austrijske naftne i plinske kompanije OMV, nekih pet posto, nakon što je izvijestila da se njezina operativna dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju više nego utrostručila.

Među rijetkim gubitnicima našla se pak dionica švicarske banke Credit Suisse, oslabivši za 0,7 posto, pod utjecajem obnovljenih zabrinutosti da će njezina podružnica za investicijsko bankarstvo biti pogođena teškim uvjetima na tržištu u drugom tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je nešto više od jedan posto, na 11.014 bodova, uslijed zabrinutosti oko pogoršavanja japansko-kineskih odnosa koji bi mogli naštetiti tamošnjem gospodarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙