FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD: rast izravnih američkih ulaganja u inozemstvu u 2004.

PARIZ, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka izravna ulaganja uinozemstvo dosegnula su u 2004. rekordnih 252 milijarde dolara,uslijed učestalih spajanja poduzeća i pojačanih akvizicijskihaktivnosti, objavila je u četvrtak Organizacija za gospodarskusuradnji i razvoj (OECD).
PARIZ, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka izravna ulaganja u inozemstvo dosegnula su u 2004. rekordnih 252 milijarde dolara, uslijed učestalih spajanja poduzeća i pojačanih akvizicijskih aktivnosti, objavila je u četvrtak Organizacija za gospodarsku suradnji i razvoj (OECD).

Opći ulagački trendovi pokazuju "povratak na normalu" u 30 uglavnom bogatih industrijskih zemalja članica OECD-a, uz nastavljeni trend odljeva kapitala.

Američka izravna ulaganja u inozemstvu dosegnula su 252 milijarde dolara, u odnosu na 141 milijardu dolara u 2003. SAD istodobno bilježi rast priljeva ulaganja na 107 milijardi dolara, u odnosu na najnižu razinu u povijesti u 2003. od 67 milijardi dolara, izvijestio je OECD.

U Francuskoj i Njemačkoj registriran je oštar pad priljeva ulaganja uglavnom zbog, kako tvrdi OECD, otplate dugova među kompanijama, što preusmjerava novac u inozemstvo.

Američki priljev i odljev ulaganja u prošloj godini djelomično su odraz slabljenja dolara ali i potrošnje američkih kompanija. U pet najvećih prekograničnih udruživanja i akvizicija američke kompanije nastupile su kao kupci, podsjeća OECD.

"Sudeći po aktualnim trendovima, odljev i priljev inozemnih izravnih ulaganja u zemljama OECD-a mogao bi ove godine biti povećan za 10 do 15 posto", stoji u priopćenju.

Priljev ulaganja u Francuskoj gotovo je prepolovljen, i to sa 43 na 24 milijarde dolara, dok su u Njemačkoj inozemni ulagači povukli iz zemlje oko 39 milijardi dolara u odnosu na 27 milijardi dolara uloženih u tu zemlju u 2003.

"U kategoriji priljeva inozemnih izravnih ulaganja, 2004. je obilježena 'povratkom na normalu' jer su Sjedinjene Države ponovno stekle status glavne svjetske destinacije za direktna ulaganja koju su imale protekla dva desetljeća", konstatira OECD.. "Pozicija SAD-a kao ulagača čak je i snažnija", dodaje ta međunarodna organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙