FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska na prvom mjestu u svijetu po ravnopravnosti

STOCKHOLM, 27. svibnja 2005. (Hina) - Švedska i ostale nordijske zemljena prvom su mjestu u svijetu po ravnopravnosti među spolovima,pokazali su rezultati istraživanja World Economic Foruma (WEI),objavljeni ovih dana u Stockholmu.
STOCKHOLM, 27. svibnja 2005. (Hina) - Švedska i ostale nordijske zemlje na prvom su mjestu u svijetu po ravnopravnosti među spolovima, pokazali su rezultati istraživanja World Economic Foruma (WEI), objavljeni ovih dana u Stockholmu.

WEI (nezavisna međunarodna organizacija sa sjedištem u Ženevi) obavio je ispitivanje u 58 zemalja. Istraživanje je obuhvatilo pet područja: primanja, pristup tržištu rada, politička moć, mogućnost obrazovanja i mogućnost zdravstvene zaštite. Uključilo je svih 30 zemalja OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), kao i 28 zemalja u razvoju.

Švedska je zajedno s Norveškom, Islandom, Danskom i Finskom dospjela na vrh ljestvice. Po mišljenju WEI, ove zemlje obilježava liberalna klima koja vlada u društvu. Žene u ovim zemljama imaju veće mogućnosti školovanja i obrazovanja, veće šanse za političku i profesionalnu karijeru i imaju bolji životni standard od žena u ostalim dijelovima svijeta.

Za sada niti jedna od zemalja nije uspjela eliminirati neravnopravnost među spolovima, ali su nordijske zemlje najviše uspjele smanjiti razliku te su pokazale model koji se može primijeniti i u ostalim zemljama svijeta, jedan je od zaključaka ispitivanja.

Zemlje EU-a ostvarile su dobru poziciju na ljestvici, a na dnu popisa članica EU su Italija i Grčka.

Na samom dnu ukupne ljestvice su Koreja, Jordan, Pakistan, Turska i Egipat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙