FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD: na potpore za poljoprivredu odlazi 30 posto prihoda od poljoprivrede

ŽENEVA, 21. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Na subvencije zapoljoprivredu odlazi u industrijaliziranom svijetu 30 posto brutoprihoda od poljoprivrede, objavila je Organizacija za gospodarskusuradnju i razvoj (OECD).
ŽENEVA, 21. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Na subvencije za poljoprivredu odlazi u industrijaliziranom svijetu 30 posto bruto prihoda od poljoprivrede, objavila je Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

OECD procjenjuje da je 2004. 30 njezinih članica potrošilo na potpore za poljoprivredu 279,5 milijardi dolara ili skoro 226 milijardi eura u odnosu na 256,7 milijardi dolara u 2003.

Subvencije za poljoprivredu mjerene su takozvanim PSE ekvivalentom. On označava troškove financiranja poljoprivrednika u svijetu koje snose porezni obveznici i potrošači u industrijaliziranim zemljama svijeta, bilo direktno kroz subvencije i tržišnu potporu ili indirektno kroz veće cijene hrane u trgovinama.

Zemlje su rangirane prema postotku potpora u sklopu ukupne vrijednosti njihove poljoprivredne proizvodnje.

Mjereno tim kriterijem, najveću potporu poljoprivrednicima daje Island. Slijede Švicarska, Norveška, Južna Koreja i Japan. Na šestom mjestu je 25 zemalja članica Europske unije koje izdvajaju za poljoprivredne subvencije 56,6 posto ukupnih prihoda u poljoprivredi. Najmanje izdvajaju Novi Zeland, Australija i Meksiko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙