FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD: Francuska mora reformirati sustav socijalne skrbi

PARIZ, 17. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Tržišne reforme potrebne su širomfrancuskog gospodarstva kako bi se riješio problem nezaposlenosti,potaknuo rast i obuzdala prekomjerna potrošnja da bi se zemlja moglanositi sa sve starijim stanovništvom, upozorila je u svojem izvješćuOrganizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
PARIZ, 17. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Tržišne reforme potrebne su širom francuskog gospodarstva kako bi se riješio problem nezaposlenosti, potaknuo rast i obuzdala prekomjerna potrošnja da bi se zemlja mogla nositi sa sve starijim stanovništvom, upozorila je u svojem izvješću Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

OECD, koji je kazao da je Francuska na neke načine visoko produktivna, također je istaknuo da veliki proračunski manjkovi pogoršavaju izglede za skrb o starijim ljudima.

Izvješće je napisano prije francuskog 'ne' na nedavno održanom referendumu o prijedlogu europskog ustava, što je izazvalo krizu u Francuskoj i EU. Kasnije je revidirano u skladu s procedurama OECD-a i odobreno 2. lipnja, dana kada je imenovan novi premijer Dominique de Villepin.

Neuspjeli referendum protumačen je dijelom kao izražavanje anksioznosti među francuskim glasačima u pogledu trendova prema "liberalnim" ili slobodno-tržišnim reformama, te globalizacijskom pritisku i konsekventnim pritiscima na francuski socijalni model.

"Francuska ima visoku produktivnost po radnom satu i sofisticirani sustav socijalne skrbi, no isto tako trpi zbog slabog participiranja radne snage i visoke strukturalne nezaposlenosti", glavni su zaključci OECD-ova izvješća. "Ovako slaba izvedba tržišta rada pridonosi nepopustljivim proračunskim manjkovima koji pogoršavaju fiskalne pritiske koji proizlaze iz starenja".

Proračunski manjak krši gornju dopuštenu granicu u eurozoni od tri posto bruto domaćeg proizvoda tijekom protekle tri godine, no francuska vlada namjerava ga sniziti ispod limita ove godine.

OECD je predvidjela da će francusko gospodarstvo ove godine zabilježiti rast od 1,4 posto, koji bi iduće trebao ubrzati na 2 posto. Zemlja mora pojačati kontrolu državne potrošnje, smanjiti broj državnih službenika i pojednostaviti svoj porezni sustav kako bi se unaprijedio rast, kažu iz OECD-a.

Ta organizacija je istaknula kako stopa nezaposlenosti iznosi 10,2 posto te da se nije spuštala ispod 8 posto u proteklih 20 godina, ponajviše kao rezultat mjera zaštite radnika, poput visokih minimalnih troškova rada i strogih zakona u području zaštite radnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙