FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LONDON - Nasilje u Iraku dosegnulo je "neprihvatljivu razinu i jače je nego se očekivalo", izjavio je utorak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw. "Nasilje je na neprihvatljivoj razini, i jače je nego što se očekivalo", kazao je Straw u donjem domu, odgovarajući na pitanje zastupnika. Dodao je da koalicijske snage ni u kojem slučaju neće ostati u Iraku "neograničeno". "To ne želi ni ovaj parlament, ni američki Kongres, a najmanje irački

narod", rekao je.

WASHINGTON - Američka vojska vjerojatno će početi s povlačenjem svojih vojnika iz Iraka prije ožujka 2006. nakon izbora članova nove iračke vlade, a opći izbori trebali bi se održati do kraja 2005., izvijestio je u utorak visoki američki vojni dužnosnik general John Vines na konferenciji za novinare koja se uz pomoć video-zida prenosila izravno iz Iraka. On je objasnio kako će premještaj vojnika ovisiti o uvjetima na terenu, te da povlačenje većih razmjera, prema njegovu mišljenju ne bi bilo razborito. No, dodao je da bi se četiri do pet brigada moglo povući do kraja ožujka 2006.

ZAGREB) - Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), američki sudac Theodor Meron sudjelovat će 11. srpnja u Potočarima (Bosna) na svečanoj komemoraciji 10. obljetnice genocida u Srebrenici, priopćio je Sud u utorak. Meron tako želi "jasno pokazati solidarnost Suda sa žrtvama i sućut prema onima koji su u genocidu izgubili svoje najmilije", ističe isti izvor. U toj prigodi Meron će "još jednom zatražiti da se uhite i predaju Den Haagu Radovan Karadžić i Ratko Mladić", politički čelnik, odnosno vojni zapovjednik bosanskih Srba koji su u bijegu otkako je protiv njih podignuta optužnica za genocid.

BEOGRAD - Građanski savez Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija i liberalno-demokratska frakcija Demokratske stranke, koju vodi Čedomir Jovanović, zatražili su u utorak od posebnog tužitelja za ratne zločine u Beogradu da hitno pokrene istragu o tome tko je počinio zločin u Antinu, ističući u priopćenju da se taj zločin zataškava 14 godina. U priopćenju se također ističe kako je javnost u Srbiji posljednjih dana suočena sa sve više činjenica koje upućuju na to da je u slavonskome selu Antinu počinjen težak zločin.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sastao se u utorak s vijetnamskim premijerom Phan Van Khaijem, a obećao je da će poduprijeti Vijetnam kako bi se uključio u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO), te je pohvalio nastojanja te zemlje u jačanju vjerskih sloboda. Bush i Khai razgovarali su o američkoj potpori Vijetnamu da se uključi u WTO, gospodarskoj suradnji i ljudskim pravima. Khai je najviši vijetnamski dužnosnik koji je posjetio Sjedinjene Države od završetka Vijetnamskog rata prije 30 godina i njegov je posjet vrhunac pomirbenih postupaka dviju zemalja, nekadašnjih neprijatelja.

ZAGREB - Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe prosvjedovalo je protiv nazočnosti Tomislava Nikolića, potpredsjednika Srpske radikalne stranke i člana Izaslanstva Srbije i Crne Gore, na sjednici Parlamentarne skupštine jer je osumnjičen za ubojstvo civila u Istočnoj Slavoniji, priopćilo je u utorak Izaslanstvo. Kako je priopćeno, hrvatsko izaslanstvo prosvjed je uložilo u povodu vijesti objavljene na beogradskoj televizijskoj postaji B92 u kojoj je navedeno da je Nikolić osumnjičen za ubojstvo 13 nedužnih staraca u selu Antinu u Istočnoj Slavoniji.

GAZA/JERUZALEM - Palestinski predsjednik Mahmud Abas stigao je u utorak popodne na sastanak s izraelskim premijerom Arielom Sharonom. To je prvi sastanak dvojice čelnika otkad je 8. veljače na summitu u egipatskom odmaralištu Šarm el-Šeik dogovoren prekid neprijateljstava, te prvi službeni posjet Jeruzalemu palestinskog predsjednika. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas i izraelski premijer Ariel Sharon razgovarali su više od dva sata, što je puno dulje nego što se očekivalo, izvijestili su službeni izvori po završetku summita. Pojedinosti o ishodu sastanka još nisu objavljene. Svrha sastanka dvojice čelnika bila je poboljšati koordinaciju izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze koje bi trebalo početi za manje od dva mjeseca.

VARŠAVA - Poljska, koja je predvidjela ratifikaciju Europskog ustava referendumom u listopadu, tu će odluku odgoditi na neodređeno vrijeme, izvijestio je u utorak poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski. "Referendum bi se u Poljskoj trebao održati, no točan datum još nije određen", rekao je Kwasniewski na konferenciji za novinare održanoj nakon što se o europskom ustavu konzultirao sa svojim premijerom Marekom Belkom i predsjednikom parlamenta Wlodzimierzom Cimoszewiczem.

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi kritizirao je u utorak birokraciju Europske unije, koja, po njegovim riječima, građanima nije na usluzi. "Htjeli bismo vidjeti Europu građana, a ne Europu birokracije i elite, kakvu, nažalost, danas viđamo", rekao je Berlusconi u Parmi, gdje je u utorak s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom otvorio Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA), koja će proučavati kriterije i jamčiti sigurnost hrane za zemlje Europske unije. Parmi je dodijeljeno sjedište europske Agencije za sigurnost hrane.

BEOGRAD - Ministri vanjskih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) i Bugarske Vuk Drašković i Solomon Pasi potpisali su u utorak u Dimitrovgradu deklaraciju "Balkan bez granica" i ugovor o suradnji dviju zemalja u obrazovanju, kulturi i sportu za sljedeće dvije godine. Drašković je novinarima nakon potpisivanja tih dokumenata rekao da su odnosi SCG i Bugarske "najbolji u najnovijoj povijesti". "Granice su nešto što treba postojati na mapama i u dokumentima, i to je naš cilj", istaknuo je Drašković.

PARIZ - Primjerak priča Braće Grimm s početka 19. stoljeća i govor generala Charlesa De Gaulle iz Drugog svjetskog rata koji je emitirao BBC našli su se među 29 dokumenata upisanih u UNESCO-ov registar svjetske dokumentarne baštine, priopćio je UNESCO u utorak. U registar je uvršteno izdanje priča braće Grimm iz 1812.-15. godine koje sadrži njihove vlastoručne bilješke, a koje su prevedene na 160 jezika. De Gaulleov govor okupiranoj Francuskoj od 18. lipnja 1940. godine UNESCO je opisao kao "deklaraciju nade i prkosa koji su obilježili francuski otpor nacističkoj okupaciji" i "prekretnicu u Drugom svjetskom ratu i francuskoj povijesti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙