FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utemeljena Skupština Vukovarsko-srijemske županije

VUKOVAR, 9. lipnja 2005.(Hina) - Na utemeljiteljskoj sjednici SkupštineVukovarsko-srijemske županije u skladu s koalicijskim sporazumomHDZ-a, HSP-a, HSLS-a i DC-a za novoga župana većinom je glasovaizabran Božo Galić (HDZ).
VUKOVAR, 9. lipnja 2005.(Hina) - Na utemeljiteljskoj sjednici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije u skladu s koalicijskim sporazumom HDZ-a, HSP-a, HSLS-a i DC-a za novoga župana većinom je glasova izabran Božo Galić (HDZ).

Galić , koji trenutačno obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, je na mjestu župana zamijenio dosadašnjeg župana Nikolu Šafera iz HSS-a.

Za predsjednika Županijske skupštine većinom glasova izabran je Mato Stojanović (HSLS), a za potpredsjednike Marinko Beljo (HDZ) i Milica Stojanović (SDSS).

Za nove zamjenike župana izabrani su Antun Žagar (HSP), Petar Kulić (DC) i Jovan Ajduković (SDSS).

Zbog imenovanja Jovana Ajdukovića trećim zamjenikom župana na idućoj će se sjednici Županijske skupštine morati prići izmjenama i dopunama Županijskog statuta i Poslovnika o radu Poglavarstva, najavio je predsjednik Županijske skupštine Mato Stojanović. Po njegovim riječima to je potrebno jer sadašnji Statut i Poslovnik predviđaju da vukovarsko-srijemski župan ima dva, a ne tri zamjenika.

Ajduković je za zamjenika župana izabran nakon što je vijećnik SDSS-a Lazo Đokić zatražio u ime te stranke da jedan od zamjenika župana svakako i dalje bude pripadnik srpske nacionalne manjine kao i do sada. Pritom se pozvao na Vladino Pismo namjere iz 1997. kojim je, kako je rekao, predviđeno da jedan dožupan bude pripadnik srpske nacionalne manjine. "Nijekanjem te činjenice teško se krši Ustav", ustvrdio je Đokić.

Nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma o sastavu županijske vlasti predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a Petar Čobanković tvrdio je kako Srbi više nemaju pravo na mjesto dožupana jer to, kako je naveo, ne predviđa Ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002.

Zahvalivši vijećnicima na izboru za novog župana, Božo Galić je izrazio uvjerenje kako će "sastaviti stručan tim ljudi kojima će županijski interesi biti važniji od osobnih interesa".

Na izborima za Županijsku skupštinu od ukupno 41 HDZ je osvojio 14 mjesta, koalicija HSS - SDP - HNS - SBHS 12, SDSS šest te po tri HSP, HSLS i DC.

U protekle četiri godine vlast je u Vukovarsko-srijemskoj županiji obnašala koalicija HSS - SDP - SDSS - HSLS -DC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙