FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Miloševiću: Svjedok Stevanović o "misterioznom premještanju leševa s Kosova"

DEN HAAG/ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Bivši doministar policijeSrbije Obrad Stevanović, u četvrtak je u nastavku višednevnogsvjedočenja na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, ustvrdio kakopremještanje albanskih leševa s Kosova u Srbiju 1999. za njega i danaspredstavlja "veliku misteriju", dok je za srpske paravojne snagerekao da nisu djelovale na teritoriju Srbije.
DEN HAAG/ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Bivši doministar policije Srbije Obrad Stevanović, u četvrtak je u nastavku višednevnog svjedočenja na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, ustvrdio kako premještanje albanskih leševa s Kosova u Srbiju 1999. za njega i danas predstavlja "veliku misteriju", dok je za srpske paravojne snage rekao da nisu djelovale na teritoriju Srbije.

Prema kosovskom dijelu optužnice protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika, čelnici MUP-a Srbije su s ciljem prikrivanja zločina nad Albancima naredili prebacivanje stotina leševa iz masovnih grobnica na Kosovu i njihov ponovni ukop na zemljištu centra specijalne policije MUP-a u Batajnici kod Beograda. Iz dvije masovne grobnice u Batajnici kasnije je ekshumirano više od 800 tijela, a leševi Albanaca pronalaženi su i na više drugih lokacija u Srbiji, uključujući i kamione hladnjače potopljene u akumulacijskim jezerima hidrocentrala.

Stevanović je ocijenio "potpuno nelogičnim da netko otkopava i preseljava leševe" te dodao kako je to "još uvijek veliki misterij".

Govoreći o mogućem motivu za prebacivanje tijela, Stevanović je ustvrdio kako ga je mogao imati onaj tko je želio navodne zločine pripisati državi a ne onaj tko ih je prikrivao. Navodeći kako centar MUP-a u Batajnici za vrijeme rata na Kosovu nije bio pod nadzorom MUP-a jer su sve snage bile na položajima, on je sugerirao da bi se iza "misterija" s leševima mogao kriti NATO jer, primjerice, samo taj centar MUP-a nikad nije bombardirao dok ostale nije štedio.

Svjedok je također objasnio da paravojne postrojbe nisu nikada djelovale u Srbiji te da su Miloševićeve vlasti imale negativno stajalište prema njima.

Odgovarajući na upit Miloševića o djelovanju srpskih paravojnih snaga na ratištima bivše Jugoslavije, svjedok je rekao kako je "čuo za njih ali da one nisu nikada djelovale na teritoriju Srbije, gdje su njihovi pripadnici privođeni i razoružavani". Negirao je aktivnosti paravojnih postrojbi na Kosovu.

Stevanović je, među ostalim, zanijekao i optužbe da su srpski vojnici i policajci tijekom etničkog čišćenje Kosova učestalo silovali Albanke, nudeći službene podatke MUP-a prema kojima je u kritičnom razdoblju 1998/99. zabilježeno samo 17 silovanja, što je manje od mirnodopskog prosjeka.

Predmetni tužitelj Geoffrey Nice u petak će protuispitivati Stevanovića, a pobijanje vjerodostojnosti njega kao svjedoka i njegovog iskaza, olakšat će mu činjenica da je Stevanović svojedobno bio pod istragom ICTY-a zbog zločina MUP-a na Kosovu, kao i da ga je EU 1998. stavila na popis srpskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak na teritorij zemalja članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙