FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Miloševiću: Novi dokazi o ratnim zločinima "Škorpiona"

DEN HAAG/ZAGREB,6. lipnja(Hina) - Obrad Stevanović, svjedok obrane nahaškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u ponedjeljak je nastavionegirati svaku povezanost s postrojbom "Škorpioni", čija je snimkaubijanja u Srebrenici prikazana prošloga tjedna, dok je tužiteljpružio dokaze da su "Škorpioni" ubijali i na Kosovu.
DEN HAAG/ZAGREB,6. lipnja(Hina) - Obrad Stevanović, svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u ponedjeljak je nastavio negirati svaku povezanost s postrojbom "Škorpioni", čija je snimka ubijanja u Srebrenici prikazana prošloga tjedna, dok je tužitelj pružio dokaze da su "Škorpioni" ubijali i na Kosovu.

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije, general Stevanović, uporno negira da su "Škorpioni" bili u sastavu MUP-a Srbije, ili barem u sastavu resora Javne sigurnosti kojem je on bio na čelu, no niz dokaza koje je predočio tužitelj Geoffrey Nice prisilio ga je da stalno mijenja svoju priču.

"Od prvog trenutka kad sam spomenuo 'Škorpione' niste bili iskreni, već ste činili ustupke pod prisilom neospornih dokaza, zar ne", pitao je tužitelj Stevanovića, koji svjedoči u obranu bivšeg predsjednika Srbije i SRJ.

On je ponovo zanijekao svaku vezu sa "Škorpionima", te prigovorio Niceu da ga "povezuje sa svim zločinima u bivšoj Jugoslaviji".

Tužitelj je predočio podatak da su dvojica pripadnika "Škorpiona", Dejan Demirović i Saša Cvjetan, u SCG optuženi za ubojstva civila u Podujevu na Kosovu 1999. Stevanović je objasnio da su oni na Kosovu bili u sastavu posebnih antiterorističkih postrojbi, u koje su ušli kao pojedinci a ne kao pripadnici "Škorpiona".

Nice je kazao da Tužiteljstvo raspolaže i dokumentima MUP-a Srbije o njegovim ranjenim pripadnicima u borbama na području Sarajeva i Srebrenice, što je svjedok također negirao.

Višednevno svjedočenje generala Stevanovića, trebalo bi završiti sutra, nakon čega će sudsko vijeće odlučiti o tome hoće li kao dokaz prihvatiti video-snimku pogubljenje šestorice mladića i dječaka iz Srebrenice, te druge dokaze izvedene tijekom njegova iskaza.

U početku usmjeren na pobijanje ključnih optužbi protiv Miloševića za zločine na Kosovu, Stevanovićev iskaz je u protuispitivanju tužitelja krenuo u suprotnom smjeru s dokazima koji su Srbiju i optuženog izravno povezali s genocidom u Srebrenici.

Osim toga, tužitelj Nice je među ostalim pobio i teze obrane kako je za smrt 50-ak albanskih zatvorenika u kosovskom zatvoru Dubrava ujutro 22. svibnja 1999. krivo bombardiranje NATO-a.

Dok je Stevanović sucima dao dokumente MUP-a Srbije koji su potvrđivali su tezu, Nice je ponudio izviješće ministarstva pravosuđa Srbije prema kojem su u zatvor 22. svibnja u 05 sati ujutro ušli specijalci MUP-a Srbije a zatvorskim je stražarima naređeno da zauzmu položaje izvan zatvora.

U izvješću se spominje pucnjava koja se čula iz zatvora ali ne i bombardiranje NATO-a. Nice je istaknuo da dokument "otkriva sve".

Prema optužnici, albanskim zatvorenicima toga je jutra naređeno da se sa stvarima postroje na pisti radi prebacivanja u zatvor u Nišu.

Kad su završili postrojavanje na njih je sa svih strana, sa stražarnica i mitraljeskih gnijezda, otvorena vatra. Mnogi zatvorenici spas su potražili u podrumima i kanalizacijskim cijevima, gdje su idućeg dana ubijani ručnim bombama.

Prije samog kraja svjedočenja, Milošević će u kraćem dodatnom ispitivanju Stevanovića dobiti priliku da umanji štetu koju je kredibilitetu njegova svjedoka, izvedenih dokaza i obrani u cjelini nanio tužitelj Nice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙