FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Svjedočenje o 500 policajaca iz Srbije u istočnoj Slavoniji 1995.

DEN HAAG/ZAGREB,27. svibnja(Hina) - Policijski general ObradStevanović, svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškimsudom (ICTY), rekao je u petak da je u okupiranoj istočnoj Slavoniji1995/96. stalno boravilo do 500 policajaca iz Srbije.
DEN HAAG/ZAGREB,27. svibnja(Hina) - Policijski general Obrad Stevanović, svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), rekao je u petak da je u okupiranoj istočnoj Slavoniji 1995/96. stalno boravilo do 500 policajaca iz Srbije.

"Snage MUP-a Srbije boravile su na području istočne Slavonije i Baranje od polovice kolovoza 1995. do veljače 1996. Od 400 do 500 pripadnika posebnih jedinica MUP-a Srbije boravilo je na tom području u smjenama po 40 dana", rekao je Stevanović.

Na upit optuženog Miloševića, koji je bio razlog njihovog boravka, svjedok je rekao da se radilo o "zahtjevu za ispomoć vlasti" tzv. RSK kao i da je time osigurano "kvalitetnije pokrivanje državne granice na Dunavu".

Precizirao je da su specijalci iz Srbije bili razmješteni u "Vukovaru, Belom Manastiru, Iloku, Erdutu, Belju i nekoliko manjih mjesta" te da tijekom boravka nisu imali borbenih djelovanja.

General Stevanović, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije, u svom je iskazu potvrdio da se u vrijeme angažiranja snaga MUP-a Srbije na okupiranom području Hrvatske, tamo sastajao s "ljudima iz Arkanove garde".

Optužba je u prvom dijelu suđenja iznijela dokaze da su zloglasni "Tigrovi" Željka Ražnatovića Arkana, bili pod izravnim zapovjedništvom Službe državne sigurnosti (SDB) MUP-a Srbije.

Milošević ga je pitao jesu li "Arkanovci" bili u sastavu vojske tzv. RSK, na što je Stevanović odgovorio potvrdno, pa je optuženi odmah prešao na drugu temu.

Inzistiranje na najmanjim detaljima kada je riječ o optužnici za Kosovo, i brzo prelaženje preko važnih pitanja optužnice za Hrvatsku i BiH, potvrđuju navode izvora bliskih Miloševićevoj obrani da će se u odnosu na Hrvatsku i BiH samo negirati povezanost optuženog sa zločinima srpskih snaga, dok se kod Kosova negira da su se zločini uopće dogodili jer se Miloševića tereti po izravnoj zapovjednoj odgovornosti.

General Stevanović svjedočio je i o angažiranju snaga MUP-a Srbije na teritoriju današnje Republike Srpske, tijekom cijelog rata u BiH od 1992. do 1995. i sa znatno brojnijim snagama nego u Hrvatskoj.

Također je objasnio da se uglavnom radilo o ispomoći MUP-u RS ili uklanjanju opasnosti za pogranična naselja i prometnice u Srbiji.

"Bila je to međupolicijska suradnja i pomoć", rekao je svjedok.

U nastavku poslijepodnevne sjednice, Stevanovića je počeo ispitivati predmetni tužitelj Geoffrey Nice, koji je najavio mogućnost da idućih dana u sudnici prikaže video-snimku ubijanja u Srebrenici na kojoj su egzekutori pripadnici paravojne postrojbe "Škorpioni" koji su navodno djelovali u sastavu MUP-a Srbije.

"Je li vam poznat publicitet koji je postojanje te video snimke izazvalo u Beogradu", pitao je Nice na što svjedok nije odgovorio.

Veći dio sjednice protekao je iza zatvorenih vrata. Stevanović je ranije bio pod istragom ICTY-a zbog zločina MUP-a Srbije na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙