FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Miloševićev svjedok negira zločine MUP-a na Kosovu

DEN HAAG/ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Obrad Stevanović, svjedokobrane na procesu bivšem jugoslavenskom predsjedniku SlobodanuMiloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u srijedu je negirao optužbe zazločine MUP-a Srbije u albanskim selima Kotlina i Izbica 1999.godine.
DEN HAAG/ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Obrad Stevanović, svjedok obrane na procesu bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u srijedu je negirao optužbe za zločine MUP-a Srbije u albanskim selima Kotlina i Izbica 1999. godine.

Stevanović, koji je 1999. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije, rekao je da srpska policija na Kosovu nije prekoračila ovlasti niti pribjegavala "prekomjernoj i nerazmjernoj uporabi sile", kako se navodi u Miloševićevoj optužnici.

Svjedok je rekao da su pripadnici MUP-a i VJ 24. ožujka 1999. u selu Kotlina ubili 22 "albanska terorista", a ne civila kako stoji u optužnici. Pozivajući se na rezultate istrage srpskih vlasti, Stevanović je rekao da je u selu bilo 150 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji su pripremili bunkere i druga skloništa za borbu.

On je negirao i pokolj 100 civila u selu Izbica 30. svibnja 1999., čiju su masovnu grobnicu otkrili satelitski snimci, navodeći da se prema provedenoj istrazi MUP-a također radilo o teroristima OVK.

Obrad Stevanović, koji je i sam svojedobno bio pod istragom haškog Tužiteljstva, sutra nastavlja svjedočenje na suđenju Miloševiću, koji od 31. kolovoza 2004. iznosi obranu protiv 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙