FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Stevanović negira sve navode tužitelja protiv Miloševića

DEN HAAG/ZAGREB,31. svibnja 2005.(Hina) - Svjedok obrane ObradStevanović, bivši pomoćnik ministra policije Srbije i zapovjednikspecijalnih snaga MUP-a, u utorak je nastavio odgovarati na pitanjatužitelja na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom,negirajući sve navode protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika.
DEN HAAG/ZAGREB,31. svibnja 2005.(Hina) - Svjedok obrane Obrad Stevanović, bivši pomoćnik ministra policije Srbije i zapovjednik specijalnih snaga MUP-a, u utorak je nastavio odgovarati na pitanja tužitelja na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom, negirajući sve navode protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

Srbija je tijekom 90-ih godina bila "ekstremno policijska država" u kojoj su likvidacije najviđenijih osoba bile normalna stvar a većina njih je neriješena, kazao je tužitelj Geoffrey Nice, što je svjedok objasnio "složenom sigurnosnom situacijom i terorizmom".

Na upit tužitelja da li se ubojstva Dragana Stojčića Badže, Stanka Čuruvije, Ivana Stambolića, Zorana Đinđića i drugih u srpskoj javnosti povezuje s OVK ili s MUP-om, Stevanović se trudio izbjeći odgovor ali je potvrdio kako nije riječ o OVK.

Navode o tome kako je Milošević postupno preuzeo sve poluge vlasti u Srbiji, preko Službe državne sigurnosti (SDB) na čelu s Jovicom Stanišićem, tužitelj Nice podupro je iskazima samog Stanišića, bivšeg šefa KOS-a Aleksandra Vasiljevića i bivšeg predsjednika SRJ Dobrice Ćosića, koji je optuženog zvao "tiraninom iz Požarevca koji je pomoću SDB-a izveo državni udar dok je on bio na pregovorima u Ženevi 1993."

Svjedok je negirao da je upoznat s time, objašnjavajući da je on radio u policiji, a ne u državnoj sigurnosti.

U sudnici je prikazana snimka proslave obljetnice Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije "Crvenih beretki" iz 1997., na kojoj je u nazočnosti Miloševića njezin osnivač Franko Simatović govorio o ratnom putu jedinice od Benkovca, Plitvica, Gline do Bosanske Dubice, Bijeljine, Zvornika i drugih mjesta.

"Simatović je tu izreklamirao svoju jedinicu" rekao je svjedok, tvrdeći kako ne zna za njezin ratni put.

Stevanović je negirao i da su srpske vlasti 1997. već imale plan "Spaljena zemlja" za Kosovo, kao i da je on bio član Zajedničkog zapovjedništva MUP-a i VJ tijekom intervencije na Kosovu 1998/99.

Tužitelj Nice je na početku protuispitivanja Stevanovića prošloga petka najavio da optužba raspolaže dokazom koji bi ako se utvrdi vjerodostojnim, učvrstio optužbu za genocid protiv Miloševića.

Po njegovim riječima, radi se o video snimci na kojoj pripadnici paravojne postrojbe "Škorpioni" koji su bili pod zapovjedništvom MUP-a Srbije, ubijaju zarobljene Bošnjake u području Srebrenice.

"Jeste li svjesni interesa koji je u Beogradu izazvala vijest da Tužiteljstvo raspolaže tom video snimkom", pitao je Nice.

Stevanović je zanijekao da je pod nadzorom MUP-a bila paravojna postrojba pod imenom "Škorpioni".

Očekuje se da će Nice u sudnici emitirati tu snimku do kraja protuispitivanja Stevanovića, ali ostaje nejasan modalitet na koji će biti uvedena kao dokaz - u svrhu pobijanja navoda obrane ili kao novi važan dokaz optužbe, što će suci morati posebno odobriti.

Nice je pitao svjedoka hoće li mu pomoći kod identificiranja osoba na snimci, kako bi se izbjegla druga solucija. Stevanović je potvrdno klimnuo glavom, ali ostaje za vidjeti hoće li kao svjedok obrane stvarno biti spreman pomoći Tužiteljstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙