FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Parlamentarci jugoistoka Europe za nastavak procesa pridruživanja EU

SARAJEVO,18. lipnja(Hina) - Predstavnici parlamentarnih povjerenstavaza europske integracije zemalja jugoistočne Europe potpisali su usubotu u Sarajevu zajedničku izjavu kojom su potvrdili spremnost nasuradnju u cilju što bržeg priključenja Europskoj uniji.
SARAJEVO,18. lipnja(Hina) - Predstavnici parlamentarnih povjerenstava za europske integracije zemalja jugoistočne Europe potpisali su u subotu u Sarajevu zajedničku izjavu kojom su potvrdili spremnost na suradnju u cilju što bržeg priključenja Europskoj uniji.

Na zajedničku izjavu usvojenu nakon dvodnevnog sastanka, potpise su stavili predstavnici parlamenata Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te Makedonije a načelno ju je prihvatila i Albanija čijih predstavnika nije bilo na susretu u Sarajevu zbog izbora u toj zemlji.

U izjavi se ističe opredjeljenost za punopravno članstvo u Europskoj uniji te nastavak procesa pridruživanja uporedo s rješavanjem postojećih problema oko usvajanja ustava Unije.

Fatima Leho koja predsjedava zajedničkim povjerenstvom za europske integracije dva doma Parlamenta BiH, podsjetila je kako je "umrežavanje" parlamenata iz regije zadaća koja je postavljena na summitu EU održanom u Solunu 2003. godine.

Provedba tog cilja započela je sarajevskim skupom na kojemu je usvojen i poslovnik konferencije parlamenata zemalja-sudionica procesa stabilizacije i pridruživanja.

Konferencijom će u sljedećih šest mjeseci predsjedavati BiH a regionalna suradnja koja će iz toga proisteći ima za temeljni cilj osigurati dostupnost pristupnih fondova koji će biti na raspolaganju u okviru proračuna EU za razdoblje do 2013. godine.

"Mišljenje je svih da regija treba imati usklađen nastup i da svima trebaju biti dostupni pretpristupni fondovi", kazala je Leho.

Zajedničkom se izjavom upozorava na moguće opasnosti po razvoj zemalja-članica procesa stabilitacije i pridruživanja zbog očekivanog ograničavanja razvojnih sredstava Unije (IPA).

Neven Mimica koji je na sarajevskom skupu zastupao povjerenstvo za europske integracije Hrvatskog sabora istaknuo je kako je veoma važno ojačati parlamentarnu dimenziju ovih procesa.

On je ocijenio kako nema dvojbe da je javnost u svim zemljama regije opredijeljena za što brže pristupanje EU te da je stoga veoma važno što su se parlamentarci jugoistoka Europe okupili baš u ovom trenutku.

"Sad kada je EU zaokupljena svojim unutarnjim problemima važno je da se čuje naša poruka da to ne smije ugroziti provedbu postojeće odluke o proširenju na jugoistok Europe", kazao je Mimica podsjetivši i na stajališta Hrvatskoga sabora po kojemu ovakva okupljanja ne treba tretirati kao uspostavu nekog "regionalnog paketa" nego poticaj svim zemljama da same poduzmu dodatne napore kako bi ispunile kriterije za članstvo u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙