FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU nezadovoljna tijekom reformi u BiH

SARAJEVO,19. svibnja 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina ne može računatina početak pregovora s Europskom unijom o stabilizaciji ipridruživanju sve dok njene vlasti ne postignu dogovor o preustrojusvojih policijskih snaga i ne donesu zakon o javnom radio itelevizijskom sustavu, izjavio je u četvrtak u Sarajevu ReinhardPriebe, direktor u Općoj upravi Europske komisije za proširenjeUnije.
SARAJEVO,19. svibnja 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina ne može računati na početak pregovora s Europskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju sve dok njene vlasti ne postignu dogovor o preustroju svojih policijskih snaga i ne donesu zakon o javnom radio i televizijskom sustavu, izjavio je u četvrtak u Sarajevu Reinhard Priebe, direktor u Općoj upravi Europske komisije za proširenje Unije.

Nakon šestog sastanka radne skupine koja je razmatrala provedbu reformi, Priebe je novinarima kazao da je konstatirano da je BiH ostvarila značajan napredak no da bez preustroja policije i reguliranja radio-televizijskog sustava ne može računati na "zeleno svjetlo" za početak pregovora s Bruxellesom.

"Svima mora biti jasno da Europska unija neće odustati od ovih načela", kazao je Priebe pozvavši političare u BiH da što prije ispune postavljene uvjete.

Pregovori o preustroju policije zastali su početkom ovog tjedna nakon što su političari iz Republike Srpske odbili prihvatiti uspostavu regija za operativno djelovanje policije, neovisno o postojećim entitetskim granicama.

Zakon o javnom RTV sustavu usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, no zastupnici iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH najavili su da će ga srušiti u Domu naroda jer nije prihvaćen njihov zahtjev za uspostavom tri nacionalna televizijska kanala.

Priebe je kazao da za Europsku uniju imperativ ostaje uspostava učinkovite policije u BiH kojom će se upravljati s razine države dok je u vezi sa zakonom o RTV sustavu kazao da su tu napravljeni prvi važni koraci u državnom parlamentu.

"Frustrirani smo jer nije bilo dobrih vijesti o ova dva pitanja", rekao je Priebe konstatirajući da će Bruxelles čekati da vlasti u BiH pokažu spremnost za napredak u provedbi traženih reformi.

"Kada oni to odluče, mi ćemo biti spremni za nastavak razgovora", izjavio je ovaj dužnosnik Europske komisije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙