FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown i Terzić: BiH još ima šanse za pregovore s EU ove godine

SARAJEVO,15. lipnja(Hina) - Bosna i Hercegovina još ima prilikuosigurati početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskojuniji ove jeseni i ta šansa mora biti iskorištena jer bi sve drugoznačilo nedostižno kašnjenje za ostalim zemljama regije, upozorili suu srijedu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i predsjedateljVijeća ministara te zemlje Adnan Terzić.
SARAJEVO,15. lipnja(Hina) - Bosna i Hercegovina još ima priliku osigurati početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji ove jeseni i ta šansa mora biti iskorištena jer bi sve drugo značilo nedostižno kašnjenje za ostalim zemljama regije, upozorili su u srijedu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i predsjedatelj Vijeća ministara te zemlje Adnan Terzić.

Po povratku u Sarajevo iz Bruxellesa, gdje su s dužnosnicima Europske unije razgovarali o trenutačnom stanju u BiH i problemima nastalim odbijanjem bosanskih Srba da prihvate reformu policije u zemlji, Ashdown i Terzić su novinarima kazali kako su dobili uvjeravanja da vrata EU ostaju otvorena za BiH.

"BiH i dalje ima šansu bez obzira na dva 'ne' europskom ustavu", izjavio je Terzić.

Preduvjet za početak pregovora s EU ostaje, međutim, donošenje zakona o jedinstvenom radio-televizijskom sustavu u zemlji te preustroj policije.

Terzić je pojasnio kako se policija mora reformirati "do kraja ljeta", a na taj način će se osigurati da pregovori s EU počnu "do 10. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma u studenome".

Ne dogodi li se to, upozorio je Terzić, BiH čeka prava katastrofa.

"To bi onda značilo da ne možemo računati ni na kakve fondove niti pomoć EU ne samo za 2006. godinu nego sve do 2013. godine", istaknuo je bosanskohercegovački premijer naznačivši kako se barem za toliko odlaže i mogućnost daljeg približavanja BiH Uniji.

Ashdown nije komentirao moguće nametanje sankcija Republici Srpskoj zbog odbijanja reforme policije rekavši samo kako neće unaprijed govoriti o mjerama koje bi mogle biti poduzete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙