FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena regionalna konferencija na Bledu

BLED,11. lipnja 2005.(Hina) - Europska unija trebala bi što prijepočeti pristupne pregovore s Hrvatskom, a zastoj oko prihvaćanjaeuropskog ustava ne smije zaustaviti proces širenja Europske unije,neki su od zaključaka su što su ih u zajedničkoj izjavi na Bledu usubotu donijeli predsjednici parlamenata Austrije, Poljske, Mađarske,Slovačke, Slovenije i Češke.
BLED,11. lipnja 2005.(Hina) - Europska unija trebala bi što prije početi pristupne pregovore s Hrvatskom, a zastoj oko prihvaćanja europskog ustava ne smije zaustaviti proces širenja Europske unije, neki su od zaključaka su što su ih u zajedničkoj izjavi na Bledu u subotu donijeli predsjednici parlamenata Austrije, Poljske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Češke.

"Ako bi se pristupna strategija zbog ustavnog zastoja usporila, u državama koje kandidiraju za članstvo pojavio bi se skepticizam prema Europskoj uniji", rekao je na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog skupa predsjednik slovenskog parlamenta France Cukjati.

U subotu su se visokim predstavnicima parlamenata iz srednjeeuropskih zemalja koje su u EU ušle većinom prošle godine pridružili parlamentarci iz Hrvatske, Albanije, BiH, SiCG-a i Makedonije. Predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa na konferenciji na Bledu predstavljao je potpredsjendik sabora Mato Arlović.

Tijekom dvodnevnog rada parlamentarci iz 6 država EU-a zauzeli su se za nastavak ratifikacijskog procesa europskog ustava unatoč neuspjesima na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, te što skorije donošenje Financijske perspektive 2007-2014, ključnog dokumenta za razvoj Unije u srednjeročnom razdoblju, a konzultirali su se i o daljnjem razvoju Lisabonske strategije kojom se potiče konkurentnost ekonomije EU-a.

U završnoj izjavi skupa kojemu su se u subotu pridružili visoki parlamentarci iz država jugoistočne Europe, naglašeno je da bi Europska unija "što prije" trebala početi pregovore o članstvu s Hrvatskom, a podržani su i procesi približavanja EU-u drugih zemalja u regiji.

U zajendičkoj izjavi nakon sastanka također je istaknuta potreba nastavka suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Na pitanje da li su zadnje vijesti o navodnim pokušajima da se general Ratko Mladić nagovori na predaju kako bi odgovarao na Haaškom sudu za ratne zločine povezana s nastojanjima Beograda da uđe u euroatlantske asocijacije, predsjednik parlamenta CiCG-a Zoran Šami rekao je da je suradnja s Haagom međunarodna obveza.

"Svi koji su napravili ratne zločine ili su za njih osumnjičeni moraju za to odgovarati imenom i prezimenom, ali krivicu za to ne smije snositi cijeli narod", rekao je Šami.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙