FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Stevanović svjedočio o zločinu u Račku

ZAGREB/DEN HAAG, 19. svibnja 2005. (Hina) - Umirovljeni policijskigeneral Obrad Stevanović, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslovaSrbije, svjedočio je u četvrtak na suđenju Slobodanu Miloševiću opokolju albanskih civila u selu Račku 1999. godine, ustvrdivši kako seradilo o zakonitoj policijskoj akciji protiv terorista, a neubojstvima.
ZAGREB/DEN HAAG, 19. svibnja 2005. (Hina) - Umirovljeni policijski general Obrad Stevanović, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije, svjedočio je u četvrtak na suđenju Slobodanu Miloševiću o pokolju albanskih civila u selu Račku 1999. godine, ustvrdivši kako se radilo o zakonitoj policijskoj akciji protiv terorista, a ne ubojstvima.

Stevanović je kao svjedok obrane rekao da je srpska policija u siječnju 1999. tijekom akcija u selu Račak postupala zakonito i u skladu s pravilima.

Pozivajući se na službene dokumente MUP-a Srbije o tom događaju, Stevanović je rekao da je policija tijekom akcije u Račku 15. siječnja 1999. likvidirala 40 terorista, od kojih je većina bila u uniformama OVK-a.

Prema optužnici, srpske snage u tom su selu ubile 40 nenaoružanih mještana.

"U dokumentu se zaključuje da nije bilo prekoračenja ovlasti u upotrebi oružja... Oružje je upotrebljeno u skladu sa zakonom, postupno, selektivno i pravilno", rekao je svjedok. Cilj operacije, prema njegovim riječima, bilo je uhićenje skupine albanskih terorista koji su prethodno ubili jednog policajca.

Čitajući iz dokumenta MUP-a Srbije, Stevanović je rekao da su pripadnici OVK-a odbili pozive da se predaju i prvi na policiju otvorili vatru.

Na Miloševićevo pitanje je li policija primijenila prekomjernu silu, on je odgovorio negativno. Upitan je li ikada čuo ili znao nešto o strijeljanju Albanaca u Račku, Stevanović je rekao da nije, osim iz medija koji su prenijeli tvrdnju o pokolju koju je iznio šef Promatračke misije OESS-a William Walker.

Na pitanje suca Iaina Bonomyja tko je zapovijedao operacijom, Stevanović je rekao da je to bio Goran Radosavljević, u to vrijeme zamjenik zapovjednika policijskog stožera na Kosovu.

Bonomy je inzistirao na tome da mu svjedok objasni na koji je način MUP Srbije došao do tih zaključaka o događajima u Račku i iznese konkretne detalje istrage.

Stevanović je odgovorio da su zaključci izvedeni na osnovu poduzetih mjera i da nema konkretne izjave aktera o događaju te da je to bio predmet istrage pravosudnih organa.

Bonomy mu je na to kazao da vrlo dobro zna da nije provedena nikakva pravosudna istraga o postupcima policije. Optuženi je tvrdio da u Račku nije bilo nikakvog ubojstva, već samo poginulih u sukobu terorističke skupine i policije.

Stevanović je rekao i da MUP Srbije tijekom rata na Kosovu nije imao nikakvih saznanja o zločinima navedenim u optužnici protiv Miloševića, osim događaja u Račku, Izbici, Kotlini i zatvoru "Dubrava".

Stevanović je svojedobno i sam bio pod istragom Tužiteljstva ICTY-a zbog ratnih zločina MUP-a Srbije na Kosovu, a EU ga je 1998. uvrstila među srpske dužnosnike kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙