FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC: Veća proizvodnja neće smanjiti cijene nafte

BEČ, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Ministri nafte Organizacijezemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak su kazali da zbognedostatnih kapaciteta pri isporukama nafte i uskih grla urafinerijama novi sporazum kartela o povećanju proizvodnih limitavjerojatno neće smanjiti cijene nafte.
BEČ, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Ministri nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak su kazali da zbog nedostatnih kapaciteta pri isporukama nafte i uskih grla u rafinerijama novi sporazum kartela o povećanju proizvodnih limita vjerojatno neće smanjiti cijene nafte.

Govoreći nakon sastanka OPEC-a ministri su kazali kako već čine sve u nastojanjima po pitanju isporuka nafte ne bi li spustili cijene nafte s 55 dolara po barelu. "Pacijentu treba lijek, no ovo nije onaj pravi", kazao je libijski ministar nafte Fathi Bin Shatwan. "Problem nije u ponudi, već u preradi".

Ministar nafte Venezuele Rafael Ramirez ustvrdio je da bi se sporazum kartela o povećanju kvota za dva posto mogao pokazati kontraproduktivnim, jer je istaknuo OPEC-ov nedostatak viškova kapaciteta. "Problem s cijenama nema nikakve veze s ponudom", kazao je Ramirez. "Mislim da tržište govori da što više budemo povećavali gornje granice isporuka to će manje fleksibilnosti biti u proizvodnim kapacitetima".

OPEC je na sastanku povećao službene proizvodne kvote za 500.000 barela dnevno na 28 milijuna, no ne očekuje se da će povećati i stvarnu ponudu budući da stvarna proizvodnja za 10 članica toga kartela s kvotama iznosi 28 milijuna. Irak, koji je isključen iz sustava kvota, proizvodi daljnjih oko 1,8 milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙