FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC neće mijenjati proizvodni plafon

KUWAIT CITY, 1. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Nije vjerojatno da ćeOPEC na sastanku zakazanom 15. lipnja u Beču povisiti službeniproizvodni plafon od 27,5 barela dnevno, izjavio je u srijedupredsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahdal-Sabah.
KUWAIT CITY, 1. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Nije vjerojatno da će OPEC na sastanku zakazanom 15. lipnja u Beču povisiti službeni proizvodni plafon od 27,5 barela dnevno, izjavio je u srijedu predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

On je kazao novinarima da se konzultirao s kolegama i da je postignut konsenzus o zadržavanju proizvodnje na aktualnoj razini ako se prije sastanka ne dogodi nešto neočekivano.

Nije vjerojatno da će kartel povisiti službeni plafon od 27,5 milijuna barela dnevno s obzirom na pojačanu proizvodnju čime su isporuke povećane na procijenjenih 30,3 milijuna barela dnevno, kazao je šeik al-Fahd al-Sabah.

"Zadržat ćemo i plafon i pojačanu proizvodnju na istoj razini. Već sam konzultirao neke od članica i one misle isto", kazao je predsjednik OPEC-a. "Nastavit ćemo s našom proizvodnjom za treće tromjesečje", odgovorio je na pitanje o mogućem smanjenju proizvodnje u trećem tromjesečju.

Proizvodnja u članicama OPEC-a dosegnula je najvišu razinu u proteklih 25 godina i premašuje službenu kvotu kako bi se osigurao rast zaliha u svijetu radi pokrivanja očekivanog rasta zimske potražnje u četvrtom tromjesečju 2005. i spuštanja cijena koje su u travnju dosegnule rekordnih 58,28 dolara po barelu.

Analitičari pomno prate rast globalnih zaliha a neki od njih tvrde da će OPEC na kraju ipak morati odustati od dijela povećanja proizvodnje kako bi izbjegao kolaps cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙