FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijski ministar za naftu zatražio gradnju novih rafinerija

BEČ, 14. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Ministar za naftu Saudijske ArabijeAli al-Nuaimi zatražio je u utorak od zemalja potrošača nafte daizgrade više rafinerija kako bi se stalo na kraj nestašicama kojeuzrokuju uzlet cijena nafte.
BEČ, 14. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Ministar za naftu Saudijske Arabije Ali al-Nuaimi zatražio je u utorak od zemalja potrošača nafte da izgrade više rafinerija kako bi se stalo na kraj nestašicama koje uzrokuju uzlet cijena nafte.

"Ponuda postoji, zalihe rastu, zasigurno ne postoji nestašica u ponudi sirove nafte, stoga gradite rafinerije", izjavio je Nuaimi novinarima uoči sastanka OPEC-a u srijedu u Beču. "Počnite graditi rafinerije i možda ćete riješiti polovinu problema", rekao je, dodavši da je potrebno uvjeriti vlade da grade rafinerije u SAD-u i drugdje.

Zemlje članice toga naftnog kartela pod pritiskom su da na sastanku u srijedu povećaju svoj proizvodni plafon za pola milijuna barela dnevno, na 28 milijuna. No, stvarna proizvodnja nafte već je daleko iznad toga i u nekim članicama se proizvodi punim kapacitetom, tvrde ministri za naftu zemalja članica i analitičari.

Ministri za naftu OPEC-a koji stižu u Beč upozoravaju da su i nadalje spremni povećavati zajedničku proizvodnu kvotu, no da će to imati maloga utjecaja na cijene.

Barel nafte u ponedjeljak je poskupio na američkom tržištu dva dolara, premašivši 55 dolara uslijed nastavljenih zabrinutosti oko nedovoljne ponude.

Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač nafte te najutjecajnija članica naftnoga kartela, zalaže se za povećanje proizvodnog plafona OPEC-a. Kazao je da Saudijska Arabija već jest povećala svoju proizvodnju sa 9,5 milijuna barela dnevno. "Ako ćemo imati kupaca, sada možemo povećati proizvodnju na 11 milijuna barela", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙