FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran upozorava na prestrogi režim prodaje nuklearne tehnologije

BEČ, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Nema načina da se iskorijenicrno tržište nuklearnom tehnologijom i materijalom koje je Iran iLibiju opskrbilo opremom koja se može iskoristiti i za izradunuklearne bombe ako se ne ublaže ograničenja u prodaji nuklearnetehnologije, rekao je su srijedu viši iranski dužnosnik.
BEČ, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Nema načina da se iskorijeni crno tržište nuklearnom tehnologijom i materijalom koje je Iran i Libiju opskrbilo opremom koja se može iskoristiti i za izradu nuklearne bombe ako se ne ublaže ograničenja u prodaji nuklearne tehnologije, rekao je su srijedu viši iranski dužnosnik.

Države koje traže nuklearnu tehnologiju okrenut će se ilegalnim izvorima, poput mreže koju je uspostavio tvorac pakistanske atomske bombe Abdul Qadeer Khan, ukoliko države koje svijet opskrbljuju nuklearnom tehnologijom ne ublaže ograničenja u prodaji, rekao je Sirus Naseri, vođa iranskog izaslanstva u predsjedništvu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Skupina zemalja izvoznica nuklearne tehnologije i materijala (NSG) koju čine 44 države i koja određuje globalnu trgovinu materijalom i opremom koji se mogu koristiti u izradi atomskog oružja zabranjuje izvoz zemljama za koje se smatra da mogu biti opasne radi širenja te tehnologije, poput Irana i Sjeverne Koreje.

NSG glede pristupa nuklearnoj tehnologiji primjenjuje mnoga ograničenja na veliki broj država, istaknuo je Naseri i napomenuo: "Ako bilo koja zemlja ima potrebu doći do tehnologije i ne može ih dobiti iz legalnih izvora mora odgovoriti drugim izvorima koji su joj se obratili a upravo je u tome ključ".

"Ako međunarodna zajednica ne žele da postoje te vrste ilegalnih mreža mora se uspostaviti slobodan protok tehnologije opreme i materijala, jer je zakonito pravo država da imaju pristup njima", rekao je Naseri.

Iran je zamrznuo svoje aktivnosti obogaćivanja urana tijekom pregovora s Europskom unijom, koja od njega želi da prestane s tim djelatnostima u zamjenu za gospodarske i političke poticaje, no Teheran kaže da ima suverena prava da obogaćuje uran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙