FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi zakon obvezuje Iran da razvija nuklearno gorivo

TEHERAN, 28. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Iransko Vijeće čuvaraodobrilo je prijedlog zakona koji iransku vladu obvezuje da jamčiproizvodnju nuklearnog goriva, što znači i obogaćivanje urana, čemu semeđunarodna zajednica protivi.
TEHERAN, 28. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Iransko Vijeće čuvara odobrilo je prijedlog zakona koji iransku vladu obvezuje da jamči proizvodnju nuklearnog goriva, što znači i obogaćivanje urana, čemu se međunarodna zajednica protivi.

Prijedlog zakona, koji su iranski parlamentarci izglasali 15. svibnja, poziva vladu da "poduzme mjere kako bi osigurala mirnodopsku nuklearnu tehnologiju, uključujući osiguranje goriva za proizvodnju 20.000 MW električne energije".

Prijedlog zakona ne navodi kada bi Iran trebao proizvesti nuklearno gorivo i analitičari ga tumače kao ulog za pregovore s Europskom unijom.

Iran je zamrznuo razvoj nuklearnog goriva i Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji dao do kolovoza da predlože kompromisno rješenje. Na ponuđene gospodarske poticaje ne pristaje smatrajući ih nedovoljnim za odustajanje od nuklearne tehnologije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙