FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na zahtjev EU-a Iran do kraja srpnja neće obogaćivati uran

TEHERAN, 5. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Iran je i službeno prihvatiozahtjev Europske unije i obustavlja obogaćivanje urana do krajasrpnja, objavila je u nedjelju agencije Mehr.
TEHERAN, 5. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Iran je i službeno prihvatio zahtjev Europske unije i obustavlja obogaćivanje urana do kraja srpnja, objavila je u nedjelju agencije Mehr.

Zamjenik voditelja nacionalnoga vijeća sigurnosti i glasnogovornik iranskoga izaslanstva na pregovorima o nuklearnom programu Hussein Mussavian rekao je za Mehr da će se sve strane potruditi dotada riješiti nuklearni spor.

Mussavian se u četvrtak u Teheranu sastao s veleposlanicima Velike Britanije, Njemačke i Francuske i obavijestio ih o iranskom pristanku, kaže se u vijesti.

Na prošlomjesečnome sastanku u Ženevi ministri vanjskih poslova EU-ove trojke tražili su od Irana da ne obnavlja program obogaćivanja urana do kraja srpnja ili početka kolovoza.

Zauzvrat su europski ministri obećali sveobuhvatan plan kojim će se riješiti spor oko spornoga iranskoga programa.

Mussavian je naglasio da novi EU-ov plan mora sadržavati priznanje iranskoga legitimnog prava za se bavi mirnodopskim nuklearnim aktivnostima.

Iran zahtijeva da nastavi obustavljeno obogaćivanje urana za svoje nuklearno gorivo, ali Sjedinjene se Države tomu protive jer se proces obogaćivanja može upotrijebiti i za proizvodnju atomske bombe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙