FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD sada podržavaju ponovni izbor direktora IAEA-e

WASHINGTON,10. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države su u četvrtak ukazalekako će se pridružiti drugim zemljama ukoliko one podrže ponovni izborMohameda ElBaradeia za direktora UN-ove Međunarodne agencije zaatomsku energiju (IAEA) koja nadzire neširenje nuklearnog oružja.
WASHINGTON,10. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države su u četvrtak ukazale kako će se pridružiti drugim zemljama ukoliko one podrže ponovni izbor Mohameda ElBaradeia za direktora UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja nadzire neširenje nuklearnog oružja.

Najava je došla nakon susreta američke državne tajnice Condoleezze Rice i ElBaradeia na kojem su izrazili zajedničko uvjerenje o potrebi zaustavljanja širenja tehnologije obogaćivanja nuklearnog goriva i njegove prerade.

Rice je dan prije susreta s ElBaradeijem izjavila kako želi razgovarati o njegovoj viziji rada IAEA u narednih nekoliko godina i pitanju nuklearnog programa Irana kojega Sjedinjene Države optužuju da pod krinkom civilne uporabe nuklearne energije zapravo tajno želi razviti atomsko oružje.

Sjedinjene Države su se ranije protivile trećem mandatu za ElBaradeia zbog sporenja oko oružja za masovno uništenje u Iraku i optužbi da je premekan prema Iranu.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormac je rekao da, iako SAD i dalje vjeruje da je ograničenje na dva mandata zdravo načelo za UN, ElBaradei i IAEA ozbiljno rade na nuklearnim pitanjima te na tome da Iran udovolji zahtjevima Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

"Očekujemo kada dođe do glasovanja u Odboru guvernera (IAEA) o ovom pitanju da ćemo se pridružiti konsenzusu", rekao je McCormack na konferenciji za novinare.

McCormack je kazao kako se razgovor između Rice i ElBaradeia usredotočio prvenstveno na jačanje režima za sprječavanje širenja nuklearnog oružja i da su oboje izrazili uvjerenje kako bi trebalo zatvoriti postojeće praznine učinivši IAEA-jev Dodatni protokol o nuklearnim jamstvima standardom za verifikaciju poštivanja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙