FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomati UN-a utvrdili da je Iran zaustavio rad na nuklearnom postrojenju u Natanzu

BEČ, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Stručnjaci UN-ove agencija zanuklearnu energiju (IAEA) pregledali su podzemno iransko postrojenjeza obogaćivanje urana i utvrdili da je Teheran održao obećanje da ćena toj lokaciji zaustaviti svu spornu aktivnost povezanu sproizvodnjom nuklearne energije, priopćili su UN-ovi diplomati upetak.
BEČ, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Stručnjaci UN-ove agencija za nuklearnu energiju (IAEA) pregledali su podzemno iransko postrojenje za obogaćivanje urana i utvrdili da je Teheran održao obećanje da će na toj lokaciji zaustaviti svu spornu aktivnost povezanu s proizvodnjom nuklearne energije, priopćili su UN-ovi diplomati u petak.

Skupina stručnjak IAEA-e u četvrtak je obišla postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu, u središnjem Iranu, i utvrdila da na toj lokaciji nema aktivnosti povezanih s proizvodnjom nuklearne energije.

"IAEA je otišao u Natanz i, među ostalim stvarima, utvrdio da su nuklearne aktivnosti suspendirane", izjavio je agenciji Reuters neimenovani zapadnjački diplomat upoznat s istragom IAEA-a.

Očekuje se da će agencija izvijestiti 35-člano predsjedništvo IAEA-a na sastanku sljedećeg tjedna da je Iran održao svoje obećanje o zaustavljanju aktivnosti u Natanzu i drugdje, rekao je diplomat.

Iran, koji tvrdi da je njegov nuklearni programa samo za mirnodopske svrhe, izjavio je da će suspenzija aktivnosti u Natanzu i drugdje trajati samo do kraja srpnja kada je trojka koja posreduje u ime Europske unije, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, obećala dati paket mjera pomoći za Iran.

EU, međutim, upozorava da će ga nastavljanje obogaćivanja urana u postrojenju u Natanzu, koje je još uvijek u gradnji, navesti da podrži zahtjeve Sjedinjenih Država da se Iran prijavi UN-ovom Vijeću sigurnosti radi mogućih sankcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙