FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak EU-Iran u srijedu u Ženevi

BRUXELLES, 23. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Britanski ministar vanjskihposlova Jack Straw potvrdio je u ponedjeljak da će se ključni sastanaks iranskim predstavnicima o njihovom nuklearnom programu održati usrijedu u Ženevi te je pozvao Teheran da se drži svojih obećanja kojeje Europljanima dao u studenom prošle godine.
BRUXELLES, 23. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw potvrdio je u ponedjeljak da će se ključni sastanak s iranskim predstavnicima o njihovom nuklearnom programu održati u srijedu u Ženevi te je pozvao Teheran da se drži svojih obećanja koje je Europljanima dao u studenom prošle godine.

"Iran je potvrdio da će sudjelovati na sastanku u srijedu u Ženevi", rekao je Straw. Tom sastanku bit će nazočni ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke i iranski predstavnik za nuklearna pitanja Hassan Rohani.

Straw je to izjavio po dolasku u Bruxelles na redoviti mjesečni sastanak ministara vanjskih poslova EU.

Međutim, po glasnogovorniku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Aghi Mohammadiju, taj sastanak još uvijek nije siguran.

Jack Straw predvidio je tešku raspravu. "Ali, vjerujem da će biti okrunjena uspjehom. Teško je pregovarati s Irancima ali Iranci su dosad prihvatili, kao i mi, da je u interesu Irana, Europe i međunarodne zajednice da dođemo do sporazuma", rekao je Straw.

Iranci su se u studenom obvezali na privremeni prekid svih aktivnosti vezanih uz obogaćivanje urana, a Europljani žele da Teheran potpuno odustane od te aktivnosti, jer je to, smatraju, jedino jamstvo da Iran neće proizvoditi nuklearno oružje.

Oni zauzvrat nude suradnju na polju nuklearnih pitanja, trgovine i politike.

Međutim, Iran je nezadovoljan stanjem stvari i zaprijetio je da će nastaviti s pretvaranjem urana u gorivo koje se može koristiti za pokretanje nuklearnih reaktora ili za proizvodnju atomskog oružja.

EU je, pak, najavila da će poduprijeti američki zahtjev da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti radi uvođenja sankcija ako Teheran nastavi nuklearne aktivnosti suspendirane u studenom.

"Sastanak u Ženevi pokazat će možemo li se dogovoriti s Europljanima", rekao je u nedjelju na konferenciji za novinare iranski ministar vanjskih poslova Hamid Reza Asefi. "Iran više neće tolerirati politička odugovlačenja i traženja isprika", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙