FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Beogradu počelo ponovno suđenje pripadniku "Škorpiona" za ratni zločin na Kosovu

BEOGRAD,6. lipnja(Hina) - U Okružnom sudu u Beogradu u ponedjeljak jenastavljeno novo suđenje Saši Cvjetanu, pripadniku jedinice"Škorpioni" koja je bila u rezervnom sastavu Specijalnihantiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, optuženom za ubojstvo 14civila, djece i žena, u Podujevu na Kosovu u ožujku 1999. godine.
BEOGRAD,6. lipnja(Hina) - U Okružnom sudu u Beogradu u ponedjeljak je nastavljeno novo suđenje Saši Cvjetanu, pripadniku jedinice "Škorpioni" koja je bila u rezervnom sastavu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, optuženom za ubojstvo 14 civila, djece i žena, u Podujevu na Kosovu u ožujku 1999. godine.

Cvjetanu je u ranijem postupku već izrečena zatvorska kazna od 20 godina, ali je Vrhovni sud Srbije tu presudu ukinuo zbog "proceduralnih razloga", te vratio predmet na ponovno suđenje.

Za isto djelo, inače, optužen je i Dejan Demirović, pripadnik iste jednice, ali se on nalazi u Kanadi, te nije dostupan srbijanskom pravosuđu, koje je u međuvremenu uputilo i zahtjev za njegovo izručenje.

Odvjetnik oštećenih Dragoljub Todorović izjavio je da se kroz proces Cvjetanu, koji je prije tri godine počeo u Prokuplju, a potom je prebačen u Beograd, jasno vidi kako su "Škorpioni" - čija su četvorica pripadnika prepoznata i uhićena nakon snimki ubojstva Muslimana iz Srebrenice, prije nekoliko dana prikazanog u haškoj sudnici u postupku protiv Slobodana Miloševića - ušli u sastav MUP-a.

"Iz suđenja Cvjetanu i Demiroviću vidi se da su oni bili pripadnici 'Škorpiona', da su djelovali u okviru te jedinice koja je 25. ožujka 1999. priključena MUP-u Srbije po naredbi načelnika Javne sigurnosti MUP-a Vlastimira Đorđevića", inače haškog optuženika koji je u bijegu, te priključena Specijalnoj antiterorističkoj jedinici", kaže Todorović, navodeći da su se već u tom suđenju spominjala imena četvorice uhićenih. Todorović je podsjetio i na izjavu Slobodana Medića, zapovjednika "Škorpiona", uhićenog prošloga tjedna, koji je svjedočeći na suđenju Cvjetanu izjavio da su "Škorpioni" bili "elitna jedinica, formirana 1992. godine, da su bili vrlo disciplinirani i da su izvršavali najteže zadatke u Bosni i Hrvatskoj".

Televizija B92 je u petak emitirala još jednu snimku, na kojoj se vide Slobodan Medić, zapovjednik "Škorpiona" i Milorad Ulemek Legija, prvooptuženi za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, tada pripadnik Srpske dobrovoljačke garde, koji su 1995. godine bili angažirani u jedinicama Fikreta Abdića, koje su tada bile u sukobu s jedinicama Armije BiH, lojalnim Aliji Izetbegoviću. Snimka je napravljena u Cazinskoj krajini nekoliko mjeseci prije masakra u Srebrenici, a na njoj se čuje naredba Medića da se pobiju civili koje su te jedinice zarobile u jednom selu.

Kako je tad izjavila Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo koji je i došao do snimki ubojstva srebreničkih civila, snimke dokazuju da su paravojne jedinice tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bile pod kontrolom MUP-a Srbije i službenog Beograda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙