FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od milijuna Amerikanaca zaraženih AIDS-om do kraja 2003.

WASHINGTON, 14. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Više od milijun Amerikanacabilo je ukupno zaraženo AIDS-om na kraju 2003. godine, a međuzaraženima Afroamerikanci, homoseksualci i biseksualci predstavljajunajveću skupinu, pokazuju savezni statistički podaci objavljeni uponedjeljak.
WASHINGTON, 14. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Više od milijun Amerikanaca bilo je ukupno zaraženo AIDS-om na kraju 2003. godine, a među zaraženima Afroamerikanci, homoseksualci i biseksualci predstavljaju najveću skupinu, pokazuju savezni statistički podaci objavljeni u ponedjeljak.

Od ukupnog broja sero-pozitivnih oko 47 posto su Afroamerikanci, 34 posto su bijelci, 17 posto Hispanoamerikanci, pokazuju podaci Saveznih centara za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC).

Amerikanci azijatskog porijekla, Ameroindijanci i autohtono stanovništvo Aljaske čine svega jedan posto zaraženih AIDS-om.

U populaciji zaraženih muškarci čine 74 posto. Najbrojniji su homoseksualci s postotkom od 45, a slijede ih osobe koje su u heteroseksualnim rizičnim odnosima (27 posto) te narkomani koji drogu konzumiraju intravenozno (22 posto). Podskupina - homoseksualci koji konzumiraju drogu intravenoznim putem - čine pet posto sero-pozitivnih do prosinca 2003. godine, stoji u izvješću CDC-a.

Veliki problem predstavlja i nemogućnost da se testira oko 25 posto sero-pozitivnih u SAD-u koji ne znaju da su zaraženi, upozorava CDC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙