FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 3. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

JERUZALEM - Javna potpora planu izraelskog premijera Ariela Sharona o izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze i sa Zapadne obale pala je na 50 posto, što je najniža potpora od objavljivanja plana prošle godine, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja objavljeno u petak. Unatoč padu potpore povlačenju iz Gaze, popularnost izraelskog premijera porasla je za sedam posto u odnosu na prethodno ispitivanje. Sharona podupire 46 posto Izraelaca. U sklopu mirovnih smjernica za postizanje mira na Bliskom istoku, Izrael planira od sredine kolovoza početi evakuaciju svih židovskih naselja iz pojasa Gaze, njih 21, te četiri od ukupno 120 naselja na Zapadnoj obali.

SARAJEVO - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla del Ponte doputovala je u petak prijepodne u Sarajevo. Kako je ranije najavljeno, Del Ponte će se u Sarajevu sastati s visokim predstavnikom za BiH Paddy Asdownom, s kojim će razgovarati o "zastoju u suradnji s Tribunalom", za što Asdownov ured izravno krivi vlasti Republike Srpske. Najavljeno je također kako će glavna tužiteljica u Sarajevu iza zatvorenih vrata razgovarati i s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske Darkom Matijaševićem, a odvojene susrete trebala bi imati i sa zapovjednicima vojnih snaga EU i NATO-a u BH.

WASHINGTON - Jedan od novinara "Washington Posta" koji je razotkrio skandal Watergate, Bob Woodward, otkrio je u četvrtak kako njegova veza s izvorom nazvanim "Duboko grlo", a čiji je identitet konačno otkriven nakon 30 godina tajnovitosti, potiče iz vremena dok je studirao. "Naš je odnos bio ugovor povjerenja, bilo što je rečeno između nas nije se moglo spominjati ili dijeliti s bilo kim drugim", piše Bob Woodward u svom članku objavljenom na tri stranice u "Washington Postu", dva dana nakon što je otkriveno da je "Duboko grlo" Mark Felt, nekadašnji "broj dva" FBI-ja. Njegove su informacije dovele do pada američkog predsjednika Richarda Nixona 1974. godine. Dvojica su muškaraca postali "neka vrsta prijatelja" nakon susreta 1970. godine u Bijeloj kući.

NEW YORK - UN-ov dužnosnik zadužen za vođenje kampanje u suzbijanju AIDS-a priznao je u četvrtak kako više nije realna nada da će svijet ostvariti svoj cilj zaustavljanja širenja epidemije AIDS-a do 2015. godine. AIDS se širi mnogo brže od napora da ga se zaustavi u ključnim regijama poput istočne Europe i srednje Amerike i zaustavljanje širenja te bolesti nije realno, kazao je novinarima Peter Piot, šef UN-ove kampanje za borbu protiv AIDS-a. Dodao je kako globalna borba protiv AIDS-a prve znakove uspjeha vidi u Africi koja je bila najteže pogođena epidemijom. No, upozorio je da bi osam milijardi dolara potrošenih ove godine na borbu protiv bolesti moralo biti udvostručeno. "Još uvijek radimo na globalizaciji borbe protiv epidemije AIDS-a", rekao je Piot.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙