FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kini vrlo raširena diskriminacija oboljelih od AIDS-a

ŠANGAJ, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Zamjenik ministra zdravstva uKini, gdje je vrlo raširena diskriminacija nositelja virusa HIV/AIDS,kazao je da je vlada izradila novi nacrt zakona u svrhu zaštite oboljelih od te smrtonosne bolesti.
ŠANGAJ, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Zamjenik ministra zdravstva u Kini, gdje je vrlo raširena diskriminacija nositelja virusa HIV/AIDS, kazao je da je vlada izradila novi nacrt zakona u svrhu zaštite oboljelih od te smrtonosne bolesti.

Kina, koja je godinama bila kritizirana zbog presporog prepoznavanja širenja AIDS-a, pojačala je javnu borbu protiv te bolesti u dvije protekle godine. U sklopu tih napora je sve češeć pojavljivanje visokih vladinih dužnosnika u javnosti zajedno sa žrtvama AIDS-a.

"Stigma i diskriminacija još uvijek vladaju", kazao je zamjenik ministra zdravstva Wang Longde na forumu u Šangaju.

Prošle godine se kineski predsjednik Hu Jintao rukovao s oboljelima od AIDS-a u pekinškoj bolnici, a premijer Wen Jiabao ove je godine lunarnu Novu godinu dočekao s osiromašenim žrtvama AIDS-a.

Gotovo 60 posto kineskoga gradskog stanovništva "neurotično se boji" kontakta s HIV pozitivnim osobama, objavilo je ministarstvo zdravstva na temelju rezultata ispitivanja provedenog prošle godine.

Kina očekuje da će novi zakon, skrojen da štiti prava oboljelih i prava njihovih obitelji, stupiti na snagu krajem godine, rekao je Wang. Prošle je godine vlada donijela prvi zakon u pokušaju da osigura žrtvama oboljelih od AIDS-a ili SARS-a neku zaštitu od diskriminacije.

Iako državne procjene u Kini govore o 840.000 nositelja virusa HIV, stručnjaci procjenjuju da je brojka daleko veća. Ta je zemlja naime dugo ignorirala epidemiju, ističu stručnjaci i napominju da je najmanje milijun siromašnih seljaka zaraženo u siromašnoj središnjoj pokrajini Henan. Oni su oboljeli zbog prodaje zaražene krvi 90-tih godina koja nije bila testirana na AIDS.

Stručnjaci upozoravaju da će se Kina, ako se ne suprotstavi širenju bolesti, suočiti s tragičnim posljedicama bolesti upravo u seoskom stanovništvu, kojih je oko 100 milijuna.

Nadalje, brojne žene putuju kao radna snaga, a nerijetko su prisiljene pružati seksualne usluge čime se dodatno prenosi bolest.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙