FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Nije realno zaustaviti širenje AIDS-a do 2015.

NEW YORK, 3. lipnja 2005. (Hina/AP) - UN-ov dužnosnik zadužen zavođenje kampanje za borbu protiv AIDS-a priznao je u četvrtak kakoviše nije realna nada da će svijet ostvariti svoj cilj zaustavljanjaširenja epidemije AIDS-a do 2015. godine.
NEW YORK, 3. lipnja 2005. (Hina/AP) - UN-ov dužnosnik zadužen za vođenje kampanje za borbu protiv AIDS-a priznao je u četvrtak kako više nije realna nada da će svijet ostvariti svoj cilj zaustavljanja širenja epidemije AIDS-a do 2015. godine.

Peter Piot, šef UN-ove kampanje za borbu protiv AIDS-a, kazao je novinarima na konferenciji posvećenoj tom problemu da je još uvijek "moguće" ostvariti taj cilj i da će neke neke zemlje ostvariti kontrolu nad bolešću.

No AIDS se širi mnogo brže od napora da ga se zaustavi u ključnim regijama poput istočne Europe i srednje Amerike i zaustavljanje širenja te bolesti nije realno, dodao je.

"Još uvijek radimo na globalizaciji borbe protiv epidemije AIDS-a", rekao je Piot.

Ovo je jedan od rijetkih slučajeva da neki UN-ov dužnosnik prizna da najmanje jedan od Milenijskih razvojnih ciljeva - koji bi trebali biti ostvareni u razdoblju od 2000. do 2015. godine - vjerojatno neće biti ispunjen. Svjetski čelnici često izjavljuju da je druge razvojne ciljeve, poput borbe protiv siromaštva i osiguravanja osnovnog obrazovanja, teže ostvariti.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je upozorio kako se epidemija AIDS-a ubrzava i da samo 12 posto ljudi koji trebaju antiretroviralnu terapiju u siromašnim zemljama to i dobiju.

Istaknuvši da je borba protiv AIDS-a "jedan od najvećih izazova našeg doba", Annan je pozvao svjetske čelnike da daju više sredstava za borbu protiv epidemije.

Piot je pak kazao kako globalna borba protiv AIDS-a prve znakove uspjeha vidi u Africi koja je bila najteže pogođena epidemijom. No, upozorio je da bi osam milijardi dolara potrošenih ove godine na borbu protiv bolesti moralo biti udvostručeno.

On je pozvao svjetske čelnike da pristupe borbi protiv širenja AIDS-a na isti način na koji rješavaju neka druga "ozbiljnija" pitanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙