FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA ponovno odgodila odluku o novom mandatu El Baradeia

BEČ, 13. lipnja 2005. (Hina) - Vijeće guvernera Međunarodne agencije zanuklearnu energiju (IAEA) ponovno je u ponedjeljak prijepodne odgodiloodluku o imenovanju njezina dosadašnjeg glavnog direktora Mohameda ElBaradeia na tu dužnost.
BEČ, 13. lipnja 2005. (Hina) - Vijeće guvernera Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) ponovno je u ponedjeljak prijepodne odgodilo odluku o imenovanju njezina dosadašnjeg glavnog direktora Mohameda El Baradeia na tu dužnost.

Iako se u ponedjeljak prijepodne očekivalo da će Vijeće guvernera IAEA potvrditi Mohameda El Baradeia na čelo Međunarodne agencije za atomsku energiju u trećem mandatu, zbog japanskog prijedloga da se u raspravi ide po dnevnom redu, na kojem je izbor El Baradeia posljednja točka, za očekivati je da će se rasprava tako i odvijati.

Prema diplomatskim izvorima nakon dugotrajnih konzultacija postignut je konsenzus o ponovnom izboru El Baradeia na čelo IAEA, ali odluku treba donijeti Vijeće guvernera a nakon toga potvrditi ga i najviše tijelo IAEA, Glavna konferencija, koja se održava u rujnu i koja potvrđuje i sve druge odluke Vijeća guvernera.

Konzultacije o ponovnom mandatu Mohameda El Baradeia na čelo IAEA dugo su trajale. U travnju na izvanrednom zasjedanju Vijeća guvernera odluka je bila odgođena zbog otpora SAD-a i nekih njezinih saveznika koje su smatrale da Mohamed El Baradei nije dovoljno čvrst i odlučan glede Irana i iranskog nuklearnog programa. Budući da je jedini kandidat na tu dužnost, očekuje se da će ga Vijeće guvernera do kraja zasjedanja ponovno izabrati za glavnog direktora Međunarodne agencije u trećem mandatu, ako ne ranije onda najkasnije do četvrtka, kada bi trebalo završiti redovito zasjedanje Vijeća guvernera koje je počelo prijepodne u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda.

Na dnevnom redu Vijeća guvernera IAEA su mjere za osiguranje neširenja nuklearnog oružja, suzbijanje krijumčarenja nuklearnog materijala kao i nuklearni program Sjeverne Koreje, a očekuje se da će se raspravljati i o iranskom nuklearnom programu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙