FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD bi mogle podržati ElBaradeia za još jedna mandat

WASHINGTON,8. lipnja(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Riceukazala je u srijedu da bi Sjedinjene Države mogle podržati direktoraUN-ove agencije za atomsku energiju Mohameda ElBaradeia za njegovtreći mandat, ali ipak nije pružila izravnu potporu.
WASHINGTON,8. lipnja(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice ukazala je u srijedu da bi Sjedinjene Države mogle podržati direktora UN-ove agencije za atomsku energiju Mohameda ElBaradeia za njegov treći mandat, ali ipak nije pružila izravnu potporu.

"Mi već dugo smatramo da je općenito bolje da su dva mandata za ove položaje", rekla je Rice na konferenciji za novinare nakon susreta s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

"Ipak, mi smo dobro radili s dr. ElBaradeijem u prošlosti", dodala je ona.

Rice i ElBaradei će se u četvrtak sastati u Washingtonu kako bi razgovarali o njegovoj viziji onoga što će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) "činiti u narednim krajnje važnim godinama", rekla je Rice.

Ona je kazala kako je važno pitanje kako će se IAEA baviti Iranom.

ElBaradei se sporio sa SAD-om oko iračkog oružja masovnog uništavanja i oko toga treba li vršiti jači pritisak na Iran da prekine svoj nuklearni program kojega Sjedinjene Države vide kao nastojanje da razvije atomsko oružje.

Rice i Fischer su razgovarali o pregovorima koje uz potporu SAD-a trojka EU (Njemačka, Francuska i Velika Britanija) vodi s Iranom kako bi zaustavio sve aktivnosti koje mogu voditi proizvodnji nuklearnog oružja.

Fischer je na konferenciji za novinare rekao da je potrebna "uska koordinacija" između Europske unije i Sjedinjenih Država u tom pitanju.

On je kazao kako se pregovori trebaju nastaviti sve dok postoje uvjeti za njihovo održavanje, a to je da se odvijaju na temelju sporazuma EU-a i Irana od prošle godine da Iran prekine rad na nuklearnom gorivu i da ne provodi nove aktivnosti.

Rice je potvrdila da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju pregovore trojke EU s Iranom.

"Nadam se da će Iranci, kada se nastave razgovori, u cijelosti iskoristiti prigodu koju EU pruža Iranu da pokaže svijetu kako je spreman poštovati svoje međunarodne obveze", rekla je Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙