FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija obilježava 50. obljetnicu potpisivanja Državnog ugovora

BEČ, 15. svibnja 2005. (Hina) - Velikom svečanošću u dvorcu Belvedereu Beču u nedjelju je obilježena 50. obljetnica potpisivanja Državnogugovora kojim je Austrija stekla oslobođenje od desetogodišnjevladavine savezničkog povjerenstva i potpuni suverenitet.
BEČ, 15. svibnja 2005. (Hina) - Velikom svečanošću u dvorcu Belvedere u Beču u nedjelju je obilježena 50. obljetnica potpisivanja Državnog ugovora kojim je Austrija stekla oslobođenje od desetogodišnje vladavine savezničkog povjerenstva i potpuni suverenitet.

Dvorac Belvedere bio je mjesto susreta uglednika iz austrijskog političkog života i njihovih gostiju iz inozemstva. Pozvani su ministri vanjskih poslova sve četiri zemlje potpisnice ugovora i saveznice u drugom svjetskom ratu - SAD, Rusije, Francuske i Velike Britanije, ali se američka državna tajnica Condoleeza Rice ispričala jer je u nedjelju nenajavljeno otputovala u Irak.

Ruski ministar Sergej Lavrov naglasio je na svečanosti da je Državni ugovor bio "simbol austrijske samosvojnosti", Francuske Michel Barnier kazao je da je ugovor bio prvi znak prema ujedinjenju Europe, britanski ministar za europska pitanja Alexander Douglas označio ga je "povijesnim događajem u vrijeme hladnog rata", a bivši američki senator Rudi Boschwitz "trijumfom diplomacije".

Državni ugovor bio je prvi korak u novu slobodu i samopouzdanje, naglasio je austrijski predsjednik Heinz Fischer a austrijski kancelar Wolfgang Schuessel istaknuo je kako "zemlje potpisnice ugovorom Austriji nisu vratile samo slobodu nego i povjerenje da zajedno grade ujedinjenju Europu na zajedničkim vrijednostima".

Pred dvorcem Belvedere tijekom čitavog dana u nedjelju na programu je vrlo bogat cjelodnevni kulturni program uz sudjelovanje 240 umjetnika.

Državni ugovor potpisali su ministri vanjskih poslova SAD, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Austrije u dvorcu Belvedere 15. 05. 1955., a sastoji se od preambule i 38 poglavlja. Prema Državnom ugovoru Austrija se obvezala na politiku neutralnosti, a čl. 7 odnosi se na zaštitu prava hrvatske i slovenske manjine u Austriji. Državni ugovor sadržava prava i obveze kojima se garantira neovisnost zemlje i nepovredivost granica, te se Austrija obvezuje na zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, aktivnu politiku mira i neutralnosti kao i na spriječavanje svih oblika netrpeljivosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙