FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unicredito zazvonio na uzbunu u Njemačkoj

FRANKFURT, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Ponuda talijanskogUnicredita za kupovinu njemačke HVB banke trebala bi u Berlinuzazvoniti na uzbunu i potaknuti ga da njemačkim bankama dopustispajanje i stvaranje globalnih konkurenata, pišu u ponedjeljaknjemački listovi.
FRANKFURT, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Ponuda talijanskog Unicredita za kupovinu njemačke HVB banke trebala bi u Berlinu zazvoniti na uzbunu i potaknuti ga da njemačkim bankama dopusti spajanje i stvaranje globalnih konkurenata, pišu u ponedjeljak njemački listovi.

"Preuzimanje je opomena za Njemačku. Ni protekcionizam ni politička intervencija nisu ispravni odgovor na preuzimanje njemačkih kompanija, nego jasna politika reforme", komentira Die Welt.

Unicredito i HVB dogovorile su se u nedjelju o spajanju vrijednom 15,4 milijardi eura, za koje se očekuje da će stvoriti 9. po veličini banku u Europi po tržišnoj kapitalizaciji.

I dok su nekada njemačke banke poput Deutsche Bank i Dresdner banke bile među vrhunskim globalnim igračima, najveće europsko gospodarstvo i vodeći svjetski izvoznik više nije sposoban kreirati budućnost svoje financijske industrije.

Gubitak HVB grupe, druge po veličini njemačke banke, bio je težak udarac izvršnom direktoru Dieteru Ramplu, koji je imao malo izbora nakon godina poslovanja s gubicima, piše The Financial Times Deutschland.

"Plan spajanja bez sumnje će znatno pomoći stabilnosti njemačkog financijskog sustava. HVB već dugo vremena nije snažan igrač nego rana koja ne zacjeljuje", objavio je taj financijski dnevni list.

Poslovni list Handelsblatt upozorio je da ako ostale njemačke banke čije su dionice u najvišim burzovnim kotacijama žele izbjeći sličnu sudbinu, političari će morati brzo nešto poduzeti. "Da Deutsche Bank i Commerzbank ne bi pale u ruke stranih financijskih skupina nešto se mora brzo poduzeti", ističe list u uvodniku. "Zamislivo je nastajanje Deutsche Commerzbank ili Deutsche Postbank. Spajanje između državnih banka i većih partnerima koji surađuju hitno je potrebna".

Političari nisu modificirali zakone koji sprečavaju spajanje tri glavna stupa njemačkog bankarstva - dominantnih državnih, zadružnih te banaka čije su dionice izlistane u burzovnim kotacijama. Opirali su se i kombinacijama poput spajanja Commerzbanke i HVB-a zbog gubitka radnih mjesta.

"Tržište i vlasnici trebali bi konačno dobiti slobodne ruke. Jednostavno se ne može događati da svjetski šampion po izvozu sam ne može graditi globalne šampione u financijskom sektoru", poručuje Handelsblatt. "Krajnje je vrijeme za pružanje jače potpore ambiciji i domoljublju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙