FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spajanje Unicredita i HVB-a dovodi u opasnost mnoga radna mjesta

MUENCHEN, 13. lipnja 2005. (Hina/Dpa) - Preuzimanje njemačke bankeHypoVereinsbank (HVB) od strane talijanskog Unicredita moglo birezultirati gubitkom 9.200 radnih mjesta prvenstveno u istočnojEuropi, upozorio je u ponedjeljak dužnosnik Verdi sindikata i ujednočlan Nadzornog odbora HVB-a, Klaus Gruenewald.
MUENCHEN, 13. lipnja 2005. (Hina/Dpa) - Preuzimanje njemačke banke HypoVereinsbank (HVB) od strane talijanskog Unicredita moglo bi rezultirati gubitkom 9.200 radnih mjesta prvenstveno u istočnoj Europi, upozorio je u ponedjeljak dužnosnik Verdi sindikata i ujedno član Nadzornog odbora HVB-a, Klaus Gruenewald.

Rezanje broja radnih mjesta zbog spajanja dviju banaka najvjerojatnije će ponajviše pogoditi djelatnike u Poljskoj, premda se očekuje gubitak na tisuće radnih mjesta i u Njemačkoj, rekao je Gruenewald.

Unicredito se međutim složio odgoditi smanjenje broja radnih mjesta za tri godine od preuzimanja. Njemački zaposlenici, dodao je Gruenewald, dobit će petogodišnju garanciju na zaposlenje. Upozorio je da bi to jamstvo moglo biti modificirano ili opozvano u završnoj fazi procesa preuzimanja, za koje se očekuje da će biti okončano u listopadu.

Unicredito i HVB dogovorile su se u nedjelju o spajanju vrijednom 15,4 milijardi eura, za koje se očekuje da će stvoriti 9. po veličini banku u Europi po tržišnoj kapitalizaciji. Nova grupacija imat će više od 28 milijuna klijenata, 7.000 poslovnica u 19 zemalja i ukupnu aktivu od 733 milijarde eura.

Obje banke snažno su prisutne u regiji središnje i istočne Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Unicredito je većinski vlasnik Zagrebačke banke, koja je na koncu 2004. u ukupnoj aktivi hrvatskih banaka imala udjel od 25,07 posto. HVB je na hrvatskom tržištu prisutna preko HVB Splitske banke, a njezin udjel u ukupnoj bankarskoj aktivi iznosio je 9,36 posto, podaci su Hrvatske narodne banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙