FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: referendumu o bioetici prijeti propast

RIM, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Poziv Rimokatoličke crkve zabojkot nedjeljnog talijanskog referenduma o liberalnijem pristupupotpomognutoj oplodnji očito je urodio plodom - na kraju prvog danadvodnevnog glasovanja na birališta je izašlo tek 18,7 posto građana.
RIM, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Poziv Rimokatoličke crkve za bojkot nedjeljnog talijanskog referenduma o liberalnijem pristupu potpomognutoj oplodnji očito je urodio plodom - na kraju prvog dana dvodnevnog glasovanja na birališta je izašlo tek 18,7 posto građana.

Referendum je počeo u nedjelju u 6 sati ujutro i trajat će do 13 sati u ponedjeljak, a njegovi će rezultati biti valjani jedino ako na birališta izađe više od 50 posto građana.

Ukoliko se u ponedjeljak ne dogodi velik obrat u odazivu građana, referendum, kojim se traži ukidanje restriktivnog zakona kojega je talijanski parlament izglasao u veljači prošle godine i po kojemu se potpomognuta oplodnja dopušta samo neplodnim parovima te zabranjuje zamrzavanje embrija i medicinsko istraživanje na njima, bit će osuđen na propast.

Katolička crkva i druge organizacije koje se zauzimaju za važeći zakon u više su navrata tijekom kampanje pozivale na bojkot referenduma.

Na glasačkim listićima Talijanima se nudi četiri pitanja, na temelju kojih bi se, zaokruži li se "Da", išlo u bitne izmjene zakona zbog kojega Italija slovi za jednu od najrestriktivnijih zemalja na području bioetike i potpomognute oplodnje.

Zaokruženo "Da" značilo bi ukidanje zabrana za doniranje spermija i jajašaca, dopustilo bi zamrzavanje i istraživanje embrija, te poništilo ograničenja za broj jajašaca koja se mogu oploditi tijekom svakog pokušaja potpomognute oplodnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙