FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slab odaziv na početku referenduma o bioetici u Italiji

RIM, 12. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Pedesetak milijuna Talijana trebalobi u nedjelju na referendumu glasovati o liberalnijem pristupupotpomognutoj oplodnji, no odaziv je dopodne bio slab, budući da jeKatolička crkva pozvala građane da ne izlaze na birališta.
RIM, 12. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Pedesetak milijuna Talijana trebalo bi u nedjelju na referendumu glasovati o liberalnijem pristupu potpomognutoj oplodnji, no odaziv je dopodne bio slab, budući da je Katolička crkva pozvala građane da ne izlaze na birališta.

Osjećaj za građanske dužnosti među Talijanima glavni je ulog u referendumu koji je počeo u nedjelju u 6.00 sati po GMT-u i trajat će do 13.00 sati po GMT-u u ponedjeljak, a kojega će rezultati biti valjani tek ako na birališta izađe više od 50 posto građana.

Odaziv je bio slab u nedjelju u podne (10.00 sati po GMT-u), do kada je na nacionalnoj razini glasovalo tek 4,6 posto birača, prema podatcima ministarstva unutarnjih poslova.

Talijanska Katolička crkva pozvala u više navrata tijekom kampanje na suzdržanost preko predsjednika Talijanske biskupske konferencije mons. Camilla Ruinija i dijeljenjem letaka u crkvama na kojima je pisalo "Životom se ne trguje".

Na glasačkim listićima Talijanima se nude četiri pitanja kojima će se djelomično poništiti zakon koji je parlament prihvatio u veljači 2004. i zbog kojega Italija slovi za jednu od najstrožih zemalja na području bioetike i potpomognute oplodnje.

Zakon dopušta potpomognutu oplodnju samo neplodnim parovima i zabranjuje zamrzavanje embrija, kao i medicinsko istraživanje na njima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙