FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Klubovi protiv Piplovićevog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

ZAGREB,24. svibnja 2005.(Hina) - Saborski klubovi nisu danas podržaliprijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji DC-ovca FranePiplovića, te pozvali Vladu da što prije u Hrvatski sabor uputi svojprijedlog koji je ranije prošao Vladinu proceduru.
ZAGREB,24. svibnja 2005.(Hina) - Saborski klubovi nisu danas podržali prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji DC-ovca Frane Piplovića, te pozvali Vladu da što prije u Hrvatski sabor uputi svoj prijedlog koji je ranije prošao Vladinu proceduru.

Piplovićev prijedlog klubovi su uglavnom ocijenili površnim i nedorečenim. Smatraju da ne rješava brojna socijalna, zakonska i etička pitanja te da ima previše stručnih definicija kojima nije mjesto u zakonu.

Vladu su, pak, pozvali da pojasni zašto svoj zakonski prijedlog, koji je prošao Vladinu proceduru, konačno ne uputi u Sabor.

"Ne možemo se oteti dojmu da je zakon vraćen ne zbog toga što je loše napisan nego zato što su se određeni krugovi u ovoj zemlji vrlo glasno pobunili protiv nekih odredbi", kazala je Milanka Opačić (SDP).

Vladu je prozvala da zakon u Sabor nije uputila jer je podlegla pritisku, kako je rekla, konzervativnih društvenih krugova koji su iznosili stavove da su djeca rođena medicinski potpomognutom oplodnjom stvari, da se najčešće rađaju s teškim oštećenjima, a što je, ističe Opačić, netočno i znanstveno neutemeljeno.

Damir Kajin (IDS) smatra, pak, da je postojeća zakonska regulativa sasvim jasna, da u ovom trenutku nije nužno donositi novu, već bi se, kaže, sve političke opcije u državi trebale jasno i nedvosmisleno odrediti prema medicinski potpomognutoj oplodnji.

Andrija Hebrang (HDZ) kazao je da je izrada zakona koji bi regulirao umjetnu oplodnju vrlo složen proces i da se i u razvijenijim državama i društvima donosi desetljećima.

Piplovićev prijedlog nije podržao, jer je uvjeren da će Vlada uskoro u Sabor uputiti svoj prijedlog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙