FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: referendum o ukidanju članaka zakona o umjetnoj oplodnji

RIM, 11. lipnja 2005. (Hina/AR) - Više od 50 milijuna Talijana pozvanoje na birališta u nedjelju i ponedjeljak (12. i 13. lipnja) da se nareferendumu izjasne jesu li za brisanje četiri članka iz zakona oumjetnoj oplodnji, koji je prošle godine usvojio Parlament.
RIM, 11. lipnja 2005. (Hina/AR) - Više od 50 milijuna Talijana pozvano je na birališta u nedjelju i ponedjeljak (12. i 13. lipnja) da se na referendumu izjasne jesu li za brisanje četiri članka iz zakona o umjetnoj oplodnji, koji je prošle godine usvojio Parlament.

Prvo pitanje je brisanje zabrane kliničkog istraživanja na embrijima, njihovo zamrzavanje i kloniranje u terapeutske svrhe. Drugo pitanje je na brisanje zabrane stvaranja više od tri embrija po pokušaju umjetne oplodnje. Treće pitanje odnosi se na brisanje izjednačavanja prava između embrija i prava koja ima već rođena osoba. Četvrto pitanje je brisanje zabrane heterološke umjetne oplodnje, odnosno uzimanje sjemena ili posudbu uterusa od trećih osoba, izvan vjenčanog para.

Ako se na birališta odazove 50 posto plus jedan upisani birač, onda će referendum biti valjan, ako ne bude kvoruma referendum će propasti i na snazi će ostati sadašnji restriktivni zakon o umjetnoj oplodnji.

Zbog toga je predizborna referendumska kampanja bila više usmjerena na pitanje kvoruma negoli na sam sadržaj referendumskih pitanja. Odbor koji je pokrenuo referendum kako bi se izbrisala četiri članka zatražio je od ministarstva unutarnjih poslova da uputi svim građanima SMS poruke s načinom glasovanja, kako je to učinilo za nedavne europske izbore, ali je upravni sud u Rimu u subotu donio odluku po kojoj ministarstvo ne treba za referendum uputiti poruke građanima i preko mobitela.

Predsjednici Zastupničkog doma i Senata, Pierferdinando Casini i Marcello Pera, izjavili su kako neće izaći na birališta, kao što su preporučile sve stranke većinskog desnog centra i Talijanska biskupska konferencija, čije je držanje podržao i Papa Benedikt XVI., što je izazvalo nove polemike uoči referenduma. Čelnik Demokratske ljevice, Piero Fassino, je kazao kako "nije prihvatljivo da oni koji zauzimaju najviše institucionalne dužnosti pozivaju građane na neglasovanje". Casini je odmah odgovorio: "Naznačili smo samo trostruku mogućnost koja stoji pred građanima, odnosno da glasuju 'da', da glasuju 'ne' ili da se suzdrže od glasovanja".

Dakle, Talijani moraju donijeti odluku žele li brisanje četiri članka iz zakona o umjetnoj oplodnji ili ne. Ako žele nepromijenjeni zakon onda ne trebaju izaći na birališta i na taj način spriječiti dolazak do kvoruma. Mogu dakako glasovati da ne žele brisanje članaka. Zapravo na listićima se odgovara sa "da" ako se želi izbrisati neki članak i s "ne" ako ga se želi zadržati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙