FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa o talijanskom zakonu o umjetnoj oplodnji

RIM, 30. svibnja 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. potvrdio je,govoreći u ponedjeljak u Vatikanu talijanskim biskupima okupljenim naglavnoj skupštini Talijanske biskupske konferencije, potrebu obraneživota i obitelji, čime ih je podržao u njihovoj ocijeni protivreferenduma o zakonu o umjetnoj oplodnji, koji će se održati u Italiji12. i 13. lipnja.
RIM, 30. svibnja 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. potvrdio je, govoreći u ponedjeljak u Vatikanu talijanskim biskupima okupljenim na glavnoj skupštini Talijanske biskupske konferencije, potrebu obrane života i obitelji, čime ih je podržao u njihovoj ocijeni protiv referenduma o zakonu o umjetnoj oplodnji, koji će se održati u Italiji 12. i 13. lipnja.

"Zauzeti ste u prosvjetljivanju izbora katolika i svih građana glede skorog referenduma o umjetnoj oplodnji. Upravo u jasnoći i konkretnosti tog vašeg zaduženja je znak brižljivosti vas pastira prema svakom ljudskom biću koje nikada ne smije biti svedeno na sredstvo, već je svrha, kako uči Krist i kako kaže ljudski razum", rekao je Papa dodavši kako je blizak biskupima u toj njihovoj zadaći.

"Tu ne djelujemo u interesu katolika, već u interesu čovjeka kao Božjeg stvorenja", dodao je Papa.

Talijani su na referendumu pozvani na brisanje četiri članka iz zakona o umjetnoj oplodnji, koja se odnose na način na koji ona može biti provedena. Tako zakon, primjerice, brani korištenje treće osobe, mimo bračnoga para, za oplodnju. Zakon također potpuno zabranjuje umjetnu oplodnju ženama koje žive u homoseksualnim vezama, koje su starije od 50 godine ili su neudate. Osim toga, zabranjuje svaku vrstu znanstvenog istraživanja na embrijima.

Talijanski biskupi pozvali su na nedolazak na birališta, jer ako se ne odazove polovica upisanih birača, referendum će propasti, a to znači da će na snazi ostati sadašnji, po mnogima, restriktivan zakon.

Biskupi se već mjesecima zauzimaju da taj strogi zakon ostane na snazi. Sporni zakon o bioetici vrijedi kao jedan od najstrožih u Europi i u talijanskom parlamentu izglasovan je 2004. unatoč žestokim otporima liberalnih političara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙