FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: otvorena glasačka mjesta za referendum

RIM, 12. lipnja 2005. (Hina) - Glasačka mjesta otvorena su jutros uItaliji gdje je približno 50 milijuna birača pozvano da se u nedjeljui ponedjeljak (12. i 13. lipnja) na referendumu izjasne jesu li zabrisanje četiri članka iz zakona o umjetnoj oplodnji, koji je prošlegodine usvojio Parlament.
RIM, 12. lipnja 2005. (Hina) - Glasačka mjesta otvorena su jutros u Italiji gdje je približno 50 milijuna birača pozvano da se u nedjelju i ponedjeljak (12. i 13. lipnja) na referendumu izjasne jesu li za brisanje četiri članka iz zakona o umjetnoj oplodnji, koji je prošle godine usvojio Parlament.

Prvo pitanje je brisanje zabrane kliničkog istraživanja na embrijima, njihovo zamrzavanje i kloniranje u terapeutske svrhe. Drugo pitanje je na brisanje zabrane stvaranja više od tri embrija po pokušaju umjetne oplodnje. Treće pitanje odnosi se na brisanje izjednačavanja prava između embrija i prava koja ima već rođena osoba. Četvrto pitanje je brisanje zabrane heterološke umjetne oplodnje, odnosno uzimanje sjemena ili posudbu uterusa od trećih osoba, izvan vjenčanog para.

Ako se na birališta odazove 50 posto plus jedan upisani birač, referendum će biti valjan. Ako ne bude kvoruma, referendum će propasti i na snazi će ostati sadašnji restriktivni zakon o umjetnoj oplodnji.

Katolička crkva pozvala je nekoliko puta na apstinenciju tijekom kampanje, nadajući se da će glasovanju pristupiti 50 ili manje posto birača što bi poništilo rezultate glasovanja.

Talijani mogu glasovati u više od 60.000 ureda, otvorenih cijeli dan u nedjelju te do 13 sati u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙