FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Večeras otvorenje izložbe World Press Photo 2005

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Izložba nagrađenih svjetskihnovinarskih fotografija World Press Photo 2005 (WPPh 2005) na kojoj ćebiti izložene fotografije 50 fotografa iz 24 zemlje nagrađenih u desetkategorija bit će otvorena večeras u Nacionalnoj i sveučilišnojknjižnici (NSK) koja već drugu godinu zaredom ugošćuje tu izložbu.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Izložba nagrađenih svjetskih novinarskih fotografija World Press Photo 2005 (WPPh 2005) na kojoj će biti izložene fotografije 50 fotografa iz 24 zemlje nagrađenih u deset kategorija bit će otvorena večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) koja već drugu godinu zaredom ugošćuje tu izložbu.

U povodu izložbe danas je u Hrvatskome novinarskom društvu (HND) priređena konferencija za novinare na kojoj su govorili predstavnici suorganizatora - Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, HND-a i NSK-a te kustos izložbe Bart Schoonus.

Najavljeno je da će otvorenju izložbe nazočiti i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te da će posjetitelji moći vidjeti i najbolju fotografiju u kategoriji pojedinačne fotografije u 2004. - snimku indijskoga fotoreportera Arka Datte iz Reutersa. Fotografija prikazuje Indijku koja oplakuje smrt rođaka poginuloga u naletu tsunamija, 28. prosinca u Cuddoloreu u Tamil Naduu.

Nizozemski veleposlanik u Hrvatskoj Lionel Veer smatra važnim što će izložba biti postavljena u NSK, gdje je prošlogodišnju izložbu WPPh-a razgledalo više od 50.000 ljudi. Osim toga, spomenuo je i nastojanja da se izložba prenese u Split - grad koji slavi 1700 godina postojanja.

Kustos Schoonus podsjetio je pak da su su osnivanje WPPh-a potaknula još 1955. trojica nizozemskih novinara koji su smatrali da se fotografiji ne posvećuje potrebna pozornost u nizozemskim medijima.

Tada su i zaključili, dodao je, da bi najbolji način da se ta situacija promjeni bio organiziranje natječaja na koji se tada javilo nešto više od 20 fotografa i fotoreportera.

Ovogodišnji 48. natječaj WPPh-a nadmašio je pak dosadašnje po broju fotoreportera i snimaka jer je 4266 profesionalnih fotoreportera iz 123 zemlje prijavilo 69.190 fotografija, Osim toga prvi put je odabir bio poptuno digitaliziran.

O nagradama je odlučivao Međunarodni žiri u Amsterdamu koji je na čelu s Diegom Goldbergom zasjedao od 30 siječnja do 10. veljače ove godine.

(Hina) xipet ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙